Hlavní obsah

IAAF se bude zabývat otázkou zrušení ruského trestu v květnu

Mezinárodní atletická federace (IAAF) rozhodne o případném zrušení ruského trestu za doping v květnu. Podle předsedy Sebastiana Coea zatím země nesplnila všechny stanovené podmínky a dál platí její vyloučení ze všech mezinárodních soutěží včetně srpnových olympijských her v Riu de Janeiro. Coe to řekl na zasedání IAAF v Monaku.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Předseda IAAF Sebastian Coe.

Článek

IAAF rovněž zveřejnila seznam dalších pěti zemí, které dostaly kvůli svému přístupu k boji s dopingem varování. "Etiopie a Maroko musejí, a to naléhavě, zavést masivní testovací program. Keňa, Ukrajina a Bělorusko musejí vyhovět všem podmínkám do konce roku," uvedl Coe na tiskové konferenci.

Žádné ze jmenovaných zemí ovšem od IAAF bezprostředně nehrozí žádné sankce a jejich sportovci se momentálně nemusejí obávat, že by kvůli suspendaci přišli o právo startovat pod pěti kruhy v Riu de Janeiro.

Rusko podle dokumentu německé televize ARD z minulého týdne s reformami takřka nepokročilo. V ruské atletice stále působí za doping potrestaní trenéři a nově jmenovaní funkcionáři, kteří by měli změny zavést, dál sportovce varují před dopingovými kontrolami.

Stejný názor má i bývalý šéf WADA Dick Pound, spoluautor zprávy, na jejím základě bylo Rusko potrestáno. Rusko podle něho k nutným změnám přistupuje dosti laxně.

Postup zavádění požadovaných změn v ruském antidopingovém programu bude dál sledovat pětičlenná speciální komise v čele s norským antidopingovým expertem Runem Andersenem.

Atletické soutěže na olympijských hrách v Riu de Janeiro začnou 12. srpna, registrace přihlášek sportovců se ale uskuteční o měsíc dřív. Pokud by IAAF v květnu Rusko přijala zpět a zrušila jeho trest, budou mít atleti jen zhruba šest týdnů na to, aby se Brazílie nominovali. Drtivá většina z nich totiž nemá splněné kvalifikační limity.

Reklama