Hlavní obsah

Dvacet let s rekordem. Bolt všechno rozbil, stovka je nejvýš, tvrdí Železný

Ostrava

Výsledky atletického mítinku v Jeně by jindy proběhly tiskem bez větší pozornosti. Jenže na jaře roku 1996 cítil Jan Železný obrovskou formu a ve východoněmeckém městě v rámci mítinku vypsali i oštěpařskou soutěž. A tak se přesně před dvaceti lety zrodil rekordní výkon 98,48 m, k němuž s úctou vzhlíží další generace oštěpařů.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Oštěpařský mistr světa Julius Yego z Keni si s Janem Železným pořídil společné selfie, k jeho světovému rekordu mu stále chybí téměř šest metrů.

Článek

Cítil jste, že 25. květen 1996 bude ve vaší kariéře výjimečným dnem?

To ani ne. Jen jsem na ten závod chtěl, protože jsem věděl, že se cítím dobře, tak manažer Jenu našel. Jinak bych tam nejel.

Takže jste na závod vyrážel s myšlenkami na rekord?

Úplně přesně si to nepamatuju, v technické disciplíně se rekord moc plánovat nedá. Ale když je forma, člověk tuší, že by to mohlo uletět, navíc foukal dobrý vítr, vše se sešlo.

Samotný rekordní hod si vybavíte?

Nezdál se mi nějak výjimečný. Kdybych spojil techniku jako třeba v Sheffieldu, kdy jsem při předchozím rekordu hodil dvakrát za 95 metrů, se sílou na začátku sezóny, muselo by to letět podstatně dál. Ale to se moc skloubit nedá.

Odhazoval jste daleko před čárou, čistá délka hodu možná byla sto metrů…

Ono je lepší odhodit dřív a pak ten hod dokončit, což se blízko u čáry dělá vždycky špatně. A ten metr a půl na doskok jsem potřeboval.

Historické světové tabulky
98,48 m Jan Železný (ČR)Jena 1996
93,09 m Aki Parviainen (Fin.)Kuortane 1999
92,72 m Julius Yego (Keňa)Peking 2015
92,61 m Sergej Makarov (Rus.)Sheffield 2002
92,60 m Raymond Hecht (Něm.)Oslo 1999

Házel jste se startovním číslem sto. To byla náhoda?

Nevím, možná to tehdy domlouval Honza Pospíšil jako můj manažer, můj požadavek to rozhodně nebyl. Já si jen pamatuju, že pak v Atlantě jsem měl číslo 1313.

Podle maďarských tabulek mají větší bodovou hodnotu ze světových rekordů jen sprinty Usaina Bolta. Vidíte to podobně?

Je to světový rekord, který ještě nebyl překonán, ale který hod nebo skok byl nejlepší… Každý rekord se dá překonat, ale Usain všechno rozbil. Dělaly se studie, jak rychle může člověk běžet a on to celé posunul. Stovka je někde jinde, nejrychlejší muž planety, to se počítá. A pak jsou ty ostatní rekordy…

Nezdá se, že by to byla otázka příštích týdnů a měsíců, ale pokud vás někdo překoná, bude vás to mrzet?

Kdyby to byl někdo z kluků ode mě ze skupiny, tak by mě to nemrzelo. Ale kdyby to byl někdo jiný, tak by mi to vadilo. Kdo říká, že je mu to jedno, nemluví podle mě pravdu.

Byly za těch dvacet let momenty, kdy jste se o rekord bál?

Potenciál na to někteří kluci měli. Tero Pitkämäki hodil jako mladý devadesát, Andreas Thorkildsen na tom byl dobře, neskutečně si věřil, ale myslel, že to půjde samo a zastavil se. Nebo Sergej Makarov, který házel daleko v tréninku, ale v závodech to tolik neuměl prodat.

Nejkvalitnější světové rekordy
1356 Usain Bolt (Jam., 100 m)9,58 s
1351 Usain Bolt (Jam., 200 m)19,19 s
1346 Jan Železný (ČR, oštěp)98,48 m
1328 Mike Powell (USA, dálka)895 cm
1316 Jürgen Schult (Něm, disk)74,08 m
Pozn. Pořadí mužských rekordů dle tzv. maďarských tabulek.

Co nová generace z oštěpařsky ještě nedávno exotických zemí? Keňský mistr světa Yego, olympijský vítěz Walcott z Trinidadu, vicemistr světa Abdelrahman z Egypta…

Po světě běhá hodně talentů, jen se musí dostat k oštěpu. Je to globální disciplína a to je dobře. Yego házel výborně už před třemi lety v Moskvě, kde přišel o medaili posledním pokusem. Hází technicky dobře, ve srovnání s ostatními je uvolněný. Udělal mílové kroky, už je třetí v historických tabulkách.

Lákalo by vás si vypiplat nějaký talent třeba z Afriky?

Teď ne, ti čtyři kluci ve skupině jsou tak dobří, že k tomu nemám důvod. Jedině, kdybych se trápil, že tu nikdo není, pak bych o tom uvažoval, ale kluci toho mají hodně před sebou. Tolik kvalitních oštěpařů jsme tu nikdy neměli, asi je to zčásti i moje zásluha…

Nemůže na současnou generaci váš rekord působit až demotivačně?

Asi nad tím ani neuvažují, spíš nejsou schopni házet častěji za 90. Já, když jsem jel na závody, chtěl jsem hodit za 90. A když se to párkrát povede, tak se to zlomí.

Jenže od 90 metrů k vašemu rekordu je to ještě pořádná dálka…

Když má člověk hozeno 79 a 80 metrů, je to malý rozdíl. Pak devadesátka je další bariéra. Stačí ji zlomit o centimetr a hlava se nastaví jinak. Ale na těch dlouhých vzdálenostech už je těžší přidat každý metr.

Světové rekordy Jana Železného
31. 5. 1987 v Nitře87,66 m
14. 7. 1990 v Oslu89,66 m
6. 4. 1993 v Pietersburgu95,54 m
29. 8. 1993 v Sheffieldu95,66 m
25. 5. 1996 v Jeně98,48 m

Před pár lety jste si ještě v Africe na soustředění oštěpem hodil. Teď už ne?

Vůbec. Hrál jsem asi před půl rokem beach, spadl jsem na ruku a něco si udělal. Naštěstí můžu dělat všechno ostatní, jen ne házet oštěpem.

V červnu vám bude padesát. Ale oštěpařský kolotoč se vám asi opouštět nechce.

To souvisí s lidmi, s nimiž pracuju. Jsou inteligentní a chtějí to někam dotáhnout. Kdyby nechtěli, tak se na to vykašlu. To můžou dělat trenéři, kteří jsou na tom absolutně finančně závislí.

Oslavu výročí rekordu i svých kulatin chystáte?

Teď ne. Nejlepší by to bylo udělat nějakou akci po sezóně. A když to na olympiádě dobře dopadne, tak ji udělat ještě větší.

Historické české tabulky
98,48 mJan Železný (Jena 1996)
88,34 mVítězslav Veselý (Londýn 2012)
88,23 mPetr Frydrych (Ostrava 2010)
86,76 mJakub Vadlejch (Kawasaki 2016)
85,74 mMiroslav Guzdek (Germiston 2002)
83,19 mJaroslav Jílek (Kawasaki 2016)
Pozn. Kurzívou jsou vyznačeni současní Železného svěřenci.

Reklama