Hlavní obsah

Musím se opravit a dostat ze srabu, plánuje Holuša. Pomůže mu domácí stadión?

Praha

O co lépe zakončil halovou sezónu, o to rozpačitěji zahájil tu venkovní. Sedmé místo na patnáctistovce při Zlaté tretře a jedenáctá příčka na míli při Diamantové lize v Eugene nejsou výsledky, které by halového mistra světa Jakuba Holušu mohly uspokojit. Zlepšit si výsledky i náladu bude chtít v pondělí při Memoriálu Josefa Odložila na domácím stadiónu na Julisce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mílař Jakub Holuša během atletického mítinku Zlatá tretra 2016.

Článek

Čemu přičítáte nevýrazný start letní sezóny?

Je pravda, že nezačala podle mých představ, i když trénink vypadal dobře. Ale v Ostravě mě potkala nějaká viróza, která oslabila tělo, neběžel jsem tak, jak jsem si představoval, pak jsem ležel dva dny s teplotou. Přesto jsem do Ameriky odcestoval, ale výkon zase nebyl ideální. Zatím je to spíš trápení, tak snad to v pondělí v domácím prostředí a před domácími fanoušky zlomím a podám lepší výkon.

Kdyby se nejednalo o Odložilův memoriál, dal byste si teď od závodů delší pauzu?

Určitě. Zrušil jsem i další Diamantovou ligu v Oslu, potřebuju teď přitrénovat. Naštěstí se mi povedlo splnit na Tretře limity pro mistrovství Evropy i olympiádu, teď se chci ještě pokusit o nějaký pěkný výkon. V Americe to nebylo nejhorší, podepsala se devítihodinová cesta i časový posun, teď to snad bude ještě lepší.

Pak už do mistrovství Evropy v Amsterdamu závodit neplánujete?

Věřím, že pro mě je jediná možnost vrátit se k tréninku, musím se opravit a dostat z toho srabu. Zůstat tady by nebylo vhodné, strávím tři týdny v Alpách, kde se zkusím připravit. Na Evropě se ode mě čeká boj o nejvyšší příčky, ne, že se budu prát o finále.

Na Zlaté tretře jste nestačil na mladého mílaře Filipa Sasínka. Jak vnímáte, že vám roste doma konkurence?

Já jsem rád, že se objevil druhý běžec. Někdo v jiných disciplínách může říkat, že to neřeší, ale pro každého je to tlak. Když je člověk sám, má pohodu, může to způsobit útlum. Je dobré mít někoho za sebou, přece jen je jiné být sedmý a nejlepší z Čechů, nebo když jste sedmý a vyhraje jiný Čech. Podívejte se na Ameriku, kde je dobrých atletů spousta, psychicky nejtěžší je pro ně domácí nominace a pak na olympiádu přijedou perfektně připraveni. Mají takový psychologický trénink v podstatě celou sezónu.

Bude jednou z vašich motivací pro Odložilův memoriál Sasínkovi porážku oplatit?

Já se budu soustředit hlavně na sebe, mám teď přece jen jiný problém než jen to, že mě Filip porazil…

Reklama