Hlavní obsah

O udělení výjimky k startu v Riu požádá až 67 ruských atletů

Až 67 ruských atletů požádá Mezinárodní atletickou federaci IAAF o udělení výjimky, která by jim umožnila účast na srpnových olympijských hrách v Riu de Janeiro. Řekl to dnes v ruské televizi ministr sportu Vitalij Mutko. Většina z nich ale kvůli pravidlům IAAF nemá velkou šanci na úspěch. Sportovci jsou tak podle Mutka připraveni podat hromadnou žalobu k mezinárodní arbitráži CAS.

Foto: Jan Kucharčík

Darja Klišinová, ruská dálkařka

Článek

Mutko, který neuvedl žádná konkrétní jména, by v případě neúspěchu mohl na svou funkci rezignovat. "Kdyby nemohl startovat celý tým, byl by to pro mne velký neúspěch," řekl Mutko a dodal, že v takovém případě je připraven nést plnou zodpovědnost, i když "on atlety k dopingu nepřemlouval".

Rada IAAF minulý týden prodloužila Rusku kvůli systematickému dopingu trest zákazu startu na mezinárodních soutěžích. Mezinárodní olympijský výbor následně toto rozhodnutí akceptoval.

Šanci na výjimku mají atleti, kteří žijí mimo Rusko a absolvují pravidelné dopingové kontroly mimo ruský systém. To se týká například běžkyně Julie Stěpanovové, která pomohla problém ruského dopingu odhalit a je korunní svědkyní v celém případu. Mimo Rusko žije například také dálkařka Darja Klišinová.

IAAF se rozchází s MOV v pohledu na to, pod jakou vlajkou mají ruští atleti závodit. Zatímco MOV rozhodl, že v Riu by startovali pod vlajkou Ruska, atletická federace je dál považuje za nezávislé sportovce. Rusové, které by IAAF pustila na červencové ME do Amsterodamu, by tam tudíž startovali pod neutrální vlajkou.

Reklama

Související témata: