Hlavní obsah

Arbitráž rozhodne o olympijské účasti ruských atletů 19. července

Moskva

Mezinárodní arbitráž CAS 19. července rozhodne, zda budou ruští atleti moci startovat na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Ruský olympijský výbor dnes potvrdil, že se odvolal proti rozhodnutí atletické federace IAAF, která Rusko vyloučila z mezinárodních soutěží kvůli rozsáhlému dopingu v zemi.

Foto: Nikolai Alexandrov, ČTK/AP

Dočkají se atletičtí fanoušci na OH v Riu mistra světa v běhu na 110 m překážek Sergeje Šubenkova (uprostřed)?

Článek

V Riu mohou podle IAAF soutěžit jen jednotlivci, kteří prokážou svou bezúhonnost dopingovými testy ze zahraničí. To se ale v Rusku žijícím sportovcům nelíbí. Podle mluvčího národního olympijského výboru Konstantina Vybornova se k podané žalobě hromadně přidalo několik desítek předních ruských atletů.

Kvůli systematickému dopingu v Rusku vyloučila IAAF loni v listopadu ruský svaz ze všech mezinárodních soutěží a rada IAAF v červnu tento trest potvrdila. Na srpnové olympijské hry pustí jen prokazatelně čisté sportovce, kteří žijí mimo Rusko.

První ruskou atletkou, které IAAF umožnila závodit coby neutrální sportovkyni, je Julia Stěpanovová. Devětadvacetiletá běžkyně se podílela na odhalení systematického dopingu v Rusku.

Reklama

Související témata: