Hlavní obsah

Vyfotil se s maskotem, pochválil startéra. Helcelet není z cukru, a tak půjde po rekordu

Amsterdam

Do evropského šampionátu vstoupí desetibojaři jako první z českých reprezentantů už ve středu dopoledne, a tak si i Adam Sebastian Helcelet pečlivě prohlížel amsterdamský Olympijský stadión, rozcvičoval se a zkoušel starty. „Startér je dobrý, snad bude ten samý i na závody,“ usmíval se na promoklé ploše stadiónu, na němž se bojovalo o olympijské medaile už v roce 1928.

Foto: Aleš Gräf/graf.cz

Vícebojař Adam Sebastian Helcelet při halovém mistrovství světa v Portlandu.

Článek

Jak se den před závody cítíte?

Cítím se dobře, dráha vypadá rychle, stadión je útulný. Když tu bude hodně diváků, budou to pěkné závody.

Déšť vám náladu nekazil?

Trošku jsme zmokli, ale nejsme z cukru. Lepší když se vyprší dneska než ve středu. Všichni budou mít stejné podmínky, hlavně vydržet zdravý. Zažil jsem dost vícebojů v takovém počasí a nikdy mi to nijak extra nevadilo. Nebude to tak vyčerpávající jako třeba loni v Pekingu… Když bude tak o dva stupně víc a bez deště, to by bylo pro mě úplně ideální.

Startujete stovkou v 10:45, je příjemné, že nemusíte extra brzo vstávat?

Určitě to je také dobře. Stejně bude desetiboj roztahaný přes dva dny, ale na to jsme zvyklí.

Zatím jediný desetiboj jste letos absolvoval v Götzisu s výkonem 8050 bodů. Teď věříte, že byste na tom měl být zase o něco lépe?

V Götzisu jsem po dlouhé době závodil zase úplně zdravý, necítil jsem nic, ani achilovku. Pak se mi to zase trochu rozjelo, ale rozhodně bych na tom měl být líp. V Götzisu jsem hodně pokazil tyč, kdybych skákal to, co normálně, udělal bych kolem 8200 bodů. Tak bych to chtěl předvést tady.

Jaký bodový součet by vás tedy potěšil?

Před závodem nikdy nepočítám. Když jsem počítal, vždycky mi to přineslo smůlu. Chci podat co nejlepší výkon v každé disciplíně a byl bych rád, kdyby byl na konci osobní rekord (8252 bodů).

V Česku jste nyní čtyři desetibojaři s olympijskými ambicemi. Nebál jste se, aby vás v Kladně nepřeskočili Marek Lukáš a Jan Doležal a vy jste na čtvrtém místě nebyl bez mistrovství Evropy i olympiády?

Pořád je něco jiného udělat 7900 bodů a 8000, i když se to nezdá. A měl jsem v záloze mítink v Ratingenu, takže jsem se nebál.

V Amsterdamu budete závodit s tréninkovým parťákem Lukášem a klubovým kolegou Jiřím Sýkorou. Můžete si při závodě pomoct?

Určitě je to příjemnější, když tam člověk není sám. Známe se, trénujeme na jednom stadiónu, teď zase budeme na jednom stadiónu. Je to dobře.

Maskotem šampionátu je váš jmenovec, lvíček Adam. Už jste ho stihl potkat?

Už jsem se s ním fotil, je super. Před dvěma lety byl v Curychu neskutečný maskot Cooly, tak jsem zvědavý na Adama, jak rozproudí diváky.

Reklama

Související témata: