Hlavní obsah

Dálkařka Klišinová má výjimku od IAAF a může do Ria, Isinbajevová neuspěla

Aktualizováno

Ruská dálkařka Darja Klišinová získala od atletické federace IAAF souhlas k účasti v mezinárodních soutěžích. Jako "neutrální sportovkyně" tak může i na olympijské hry v Riu da Janeiro.

Foto: Jan Kucharčík

Darja Klišinová, ruská dálkařka

Článek

Klišinová je druhou ruskou atletkou, která tuto možnost dostala. Na začátku července IAAF povolila závodit osmistovkařce Julii Stěpanovové, která se podílela na odhalení systematického dopingu v ruské atletice. Stěpanovová se představila už na mistrovství Evropy v Amsterodamu, kde kvůli zranění nedokončila rozběh.

Proti plošnému zákazu startů kvůli rozsáhlému dopingu v zemi se odvolalo přes sto ruských atletů a revizní komise IAAF nyní vyhověla Klišinové s tím, že splňuje požadavky pro udělení výjimky. Další se budou muset spoléhat na odvolání k mezinárodní arbitráži CAS.

"Zamítnutí přišlo všem, včetně Jeleny Isinbajevové. Po tomto neúspěchu přijde na řadu odvolání (k CAS) a v případě dalšího zamítnutí se obrátíme na soud. Naši právníci jsou připraveni," řekl trenér ruské tyčkařské hvězdy Jevgenij Trofimov.

Ruská atletická federace sestavila seznam 68 závodníků, které plánuje vyslat na olympijské hry a jejich start v Riu de Janeiro si chce vymoct u arbitráže v Lausanne. Sportovní soud rozhodne 21. července.

Reklama

Související témata: