Hlavní obsah

Stadión se rozechvěl. Vadlejchův triumf v Diamantové lize provázela elektrizující atmosféra

Nymburk/Praha

Další výrazný krok v kariéře učinil oštěpař Jakub Vadlejch. V pátek poprvé vyhrál závod Diamantové ligy, v Londýně se na jeho výkon 85,72 m soupeři v čele s olympijským vítězem Keshornem Walcottem z Trinidadu dívali s více než dvoumetrovým odstupem.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Oštěpař Jakub Vadlejch.

Článek

Berete první vítězství na Diamantové lize jako jakýsi průlom?

Každopádně je to příjemné. V každém závodě chci předvést technicky dobré hody bez ohledu na výsledek. Teď jsem se cítil dobře a bylo vidět, že ostatním klukům to tolik nelítá.

Jaká byla atmosféra na Olympijském stadiónu v Londýně?

Pamatuju si ji už z olympiády. Když závodil jakýkoliv britský atlet, přišlo mi, že se stadión chvěje a pomalu exploduje. Teď to bylo stejné. Umí udělat obrovskou atmosféru, a když ty desítky tisíc diváků roztleskávají rozběh, je to zážitek.

Vy jste díky výborným letošním výkonům patřil do okruhu favoritů už na mistrovství Evropy v Amsterdamu, ale finále vám nevyšlo. Čemu jste to přičítal?

Necítil jsem se tak dobře jako o den dříve při kvalifikaci, kdy jsem měl super formu. Kdybych těsně prolezl do finále, možná by to bylo jiné, ale musím se z toho poučit.

Uspokojí vás při olympiádě s ohledem na letošní formu „jen“ postup do finále?

Určitě si nemůžu hrát na to, že kvalifikaci neřeším a finále mám jasné. Bude to moje druhá olympiáda, na první jsem do finále neprošel, tak je to jasný cíl.

Budou se hodit zkušenosti z londýnské olympiády?

Nejen z olympiády, ale i z Diamantové ligy, mistrovství Evropy i světa… Už jsem atmosféru velkých akcí zažil, vím jak se chovat. Teď v Londýně jsem také dokázal vytěsnit atmosféru 60 000 lidí a dokázal se soustředit jen na sebe.

Sledujete celkové hodnocení Diamantové ligy? Průběžně jste mezi oštěpaři třetí…

Vím, že jsme tam tři v deseti bodech a ještě jich je ve hře celkem třicet. Pořád je to otevřené, bude záležet, kdo v daný den chytne formu.

OČIMA BARBORY ŠPOTÁKOVÉ, světové rekordmanky
„Hned jsem Kubovi psala, měla jsem velkou radost. První výhra na Diamantové lize je průlom v kariéře. Myslím, že to přišlo tak akorát, je mu pětadvacet, ideální věk. A měl by tu svoji smůlu prolomit i na olympiádě. Snad to byla vlaštovka, která nezapadne, a Kuba to dotáhne ještě dál. Do Ria jedou tři oštěpaři, želízek v ohni tam bude víc, snad český oštěp nezklame.“

Reklama

Související témata: