Hlavní obsah

Bekele nedokončil maratón v Dubaji, Tola vylepšil traťový rekord

Dubaj
Aktualizováno

Favorizovaný Etiopan Kenenisa Bekele po pádu v úvodu nedokončil Dubajský maratón. Jeho případný pokus o světový rekord zhatila nezaviněná kolize, po níž majitel druhého nejlepšího času v historii ztratil kontakt s čelem závodu a nakonec těsně za polovinou trati kvůli zranění vzdal. Bekele, který vloni v Berlíně zaběhl druhý nejrychlejší čas historie 2:03:03, dopadl v Dubaji podobně jako při předchozím startu v roce 2015.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kenenisa Bekele na archivním snímku z mítinku Zlatá tretra.

Článek

"Měl jsem nejméně stejnou formu jako v Berlíně a byl připravený na něco mimořádného. Jenže tvrdý pád hned po startu mě rozhodil a v tom tempu na světový rekord jsem pak začal dostávat křeče do levého lýtka," vysvětlil Bekele, který se nejprve na lídry dotáhl, ale v rychle rozběhnutém závodě pak začal ztrácet. Nedlouho poté už ale myslel na další start. "Uvidíme se v dubnu v Londýně," vzkázal na sociálních sítích.

Závod i tak skončil etiopským triumfem a vítězný Tamirat Tola vytvořil časem 2:04:11 traťový rekord. Bronzový olympijský medailista z dráhové desítky vylepšil maximum krajana Ayeleho Abshera z roku 2012 o dvanáct sekund. Na rovinaté trati zaostal o minutu a 14 sekund za historickým rekordem Keňana Dennise Kimetta.

Etiopané měli v první desítce devět běžců, podobná byla i výsledková listina žen, z nichž byla nejrychlejší Workneš Degefaová (2:22:36).

Dubajský maratón
Muži:
1. Tola 2:04:11
2. Wasihun 2:06:46
3. Lemma (všichni Et.) 2:08:04
Ženy:
1. Degefaová 2:22:36
2. Demiseová 2:22:58
3. Yebrgualová (všechny Et.) 2:23:14

Reklama

Související témata: