Hlavní obsah

Plán siláků? Osolit oběd a poslat trenéra pro kolu. Aby bylo na pokoji veselo i po finále

Bělehrad

Veselo je teď na pokoji bělehradského hotelu Crowne Plaza obývaném dvojici českých koulařů Ladislavem Prášilem a Tomášem Staňkem. Oba siláci ze skupiny Petra Stehlíka v dopolední kvalifikaci postoupili do finále, které v Kombank Areně začíná v 19.20. „Teď už jen aby bylo veselo i po finále,“ usmíval se spokojený Staněk. V silách obou je boj o medaili.

Foto: ČTK

Ladislav Prášil v kvalifikaci HME v Bělehradě.

Článek

Staněk postoupil ze třetího místa výkonem 20,94 metrů, Prášil vrhl o 26 centimetrů méně. Cesta obou kamarádů do finále ale byla odlišná.

Překvapil sám sebe

Prášil je mužem velkých závodů, z posledních dvou halových evropských šampionátů si odvezl bronz, i když ho trápil nejeden zdravotní problém. A zkušenosti i klid prodal v kvalifikaci hned prvním pokusem.

„Nervózní jsem byl, ale první pokus se mi povedl už na mistrovství republiky, tak jsem plánoval, že to vyjde i tady,“ přiznával. „Myslel jsem, že to spadne za dvacet, takovou délku jsem nečekal,“ přemítal šestadvacetiletý vrhač.

Staněk naopak poslední roky zářil v průběhu sezóny, ale jak přišla vrcholná akce, v důsledku nezvládnutých očekávání či následků zranění končil v kvalifikaci. Není divu, že z prolomení finálové kletby měl obrovskou radost. „Fantazie, ani jsem nečekal, že z tak pomalého pokusu dám skoro 21 metrů,“ přiznával.

Při prvním dlouhém hodu přitom otočku neustál. „To jsem myslel, že někoho zakousnu, nejspíš sebe. Udělal jsem chybu a blbě přeskočil,“ vyčítal si. Na druhou sérii se ale zvládl uklidnit a poslal kouli na šest centimetrů od 21 metrů.

Už nebude za blázna

Pro psychiku pětadvacetiletého koulaře pražské Dukly obrovské povzbuzení. „Dřív každá kvalifikace dopadla špatně a lidi už si říkali, že jsem blázen. Otočka není taková sranda, ale teď už jsem vyházený a hrozně se těším, že si zazávodíme ve finále oba s Láďou,“ přiznával.

Jak strávit více než sedm hodin mezi kvalifikací a finále? „Jak jsem nahecovaný, tak nevím, jestli usnu,“ přemítal Prášil a těšil se na oběd. „Určitě se nepřežeru, jen střídmě maso, přílohu a zeleninu,“ plánoval s úsměvem.

„Já přes den nespím. Jen si osolím oběd, pak asi pošleme trenéra pro kolu, ta se osvědčila,“ vyprávěl Staněk. Proč nesmí chybět v jeho jídle sůl? „Já už si přisolil vajíčka ráno u snídaně, aby nepřišla nějaká křeč,“ smál se. „Na svalová zranění trpím, tak to pomůže,“ vysvětluje.

Reklama