Hlavní obsah

Atletické halové žně? Zpestření i vzpruha, ale plodné léto nezajistí

Praha

Páté místo v medailovém pořadí, sedmé v bodování národů… Z českého pohledu nejvydařenější halový evropský šampionát v novém tisíciletí povzbudil atlety a nadchl fanoušky. Je ale i zárukou povedené hlavní letní sezóny s mistrovstvím světa v Londýně?

Foto: ČAS - Aleš Gräf

Čeští medailisté z halového ME v Bělehradě, horní řada zleva: Pavel Maslák, Jan Kubista, Patrik Šorm, Zuzana Hejnová a Adam Sebastian Helcelet, dole Tomáš Staněk, Filip Sasínek, Jan Tesař a Petr Svoboda.

Článek

Předloni atleti zazářili v Praze, domácí fanoušci tleskali šesti medailím. Jenže přišlo mistrovství světa v Pekingu a nikdo si stupně vítězů nezopakoval. Naopak zlatá byla Zuzana Hejnová na čtvrtce překážek, která si v Praze zkusila osmistovku, a vůbec se jí nevedlo.

„Praha byla specifická. Někteří to vzali přes hranu a v létě se to odrazilo tím, že se jim nevedlo,“ připomíná šéftrenér českých atletů Tomáš Dvořák. V Pekingu neuspěli oba šampióni z Prahy, Jakub Holuša i Pavel Maslák skončili v rozběhu.

„Ne každý se na halovou sezónu speciálně chystá, pro řadu atletů je vyvrcholením přípravy na léto. I já to tak vždycky měl,“ tvrdí Dvořák. „A pro spoustu lidí je hlavně psychická vzpruha, když se jim zadaří,“ líčí trojnásobný mistr světa v desetiboji.

Cíl Hejnové: Londýn

A tak Zuzana Hejnová vyrazí za útokem na třetí světové zlato v řadě na čtvrtce překážek povzbuzena halovým stříbrem a vědomím, že s novým koučem Falkem Balzerem je na správné cestě.

„Londýn je můj hlavní cíl sezóny. Halu jsem brala jako zpestření a dobrou přípravu na léto, se kterou jsem hrozně spokojená,“ vyprávěla Hejnová, která jako jediná z medailistů v hale musí měnit disciplínu – z překážkářky se přeškolila na hladkou čtvrtkařku.

Pro sponzory je hala vedlejší

I Pavel Maslák, jehož halová dominance mezi čtvrtkaři nemá v historii evropských šampionátů obdoby, si dobře uvědomuje, že mu halový věhlas pozici pro léto neulehčí.

„Čtvrtka v hale a venku jsou v uvozovkách dva jiné sporty. Lidi halu tolik nepočítají i pro sponzory je trochu vedlejší,“ přiznává trojnásobný halový mistr Evropy. Proto v jeho žebříčku úspěchů převažuje halové medaile páté místo z mistrovství světa v Moskvě v roce 2013.

V jeho disciplíně s přesunem ven na čtyřsetmetrový ovál konkurence několikanásobně vzroste, přibydou borci z Karibiku, USA i Afriky, podobně na tom bude i bronzový na patnáctistovce z Bělehradu Filip Sasínek či majitel stejného kovu na šedesátce překážek Petr Svoboda.

Více špičkových soupeřů potkají v Londýně také bronzový vícebojař Adam Sebastian Helcelet či stříbrný koulař Tomáš Staněk, byť jeho osobní rekord z Bělehradu 21,43 m je konkurenceschopný i mezi světovou elitou, stejně jako výkon tyčkaře Jana Kudlička 580 cm, byť mu na medaili z halového ME těsně nestačil.

Jak si vedou ve světě
Pavel Maslák (400 m)1./4.
Zuzana Hejnová (400 m)2./4.
Tomáš Staněk (koule)2./2.
Adam Sebastian Helcelet (sedmiboj)3./3.
Petr Svoboda (60 m př.)3./7.
Filip Sasínek (1500 m)3./27.
Pozn. První číslo značí umístění na ME v Bělehradě, druhé postavení v letošních světových tabulkách.

Reklama