Hlavní obsah

Medaile se dočkala až po konci kariéry. Něco hezkého si koupím, plánuje Čapková

Michal OsobaPrávo

S dráhovou atletikou skončila vloni na podzim, přesto se teď stala medailistkou z mistrovství Evropy. Cesta Terezy Čapkové k bronzu z Helsinek 2012 trvala téměř pět let a vedla ze sedmého místa v závodu na 1500 metrů přes čtyři soupeřky diskvalifikované za dopingový podvod.

Foto: Aleš Gräf/graf.cz

Tereza Čapková při nakonec bronzovém mistrovství Evropy v Helsinkách.

Článek

Kdy vás poprvé napadlo, že byste se mohla posunout až na třetí místo?

Už v Helsinkách jsem věděla, že vítězná Turkyně Alptekinová se vracela po dvouletém trestu, vidíte, že některé soupeřky nemají vzhled žen, objevily se téměř z ničeho a vyhrály pak olympiádu, ale můžete jen spekulovat. Pak jsem se posouvala a věděla, že i další Turkyně Bulutová je vyšetřována za doping. Jsem ráda, že se to teď dořešilo, u řady lidí se to nedořeší.

Věříte, že bronz už je konečná pozice, nebo se posunute ještě výš?

To už by mi přišlo strašný, snad je to konec. Je tam škrtnutá i holka za mnou, to už by pak vypadalo, že jsem běžela sama. (úsměv) Teď je to spíš úsměvné, jsem po pěti letech jinde, pracuju (jako analytik na ministerstvu zemědělství) a tam mi přišla zpráva, že mám medaili. Takže si na mě pět let počkala, až skončím…

Už tušíte, kdy by se k vám medaile mohla dostat?

Trenér, který mě tehdy vedl, volal na svaz, ti budou komunikovat s evropskou asociací. Ale vůbec netuším, kde ten bronz je, jestli už ho má Němka, co teď bude druhá… Tak věřím, že mi časem ze svazu zavolají: „Terko, máš tu medaili, přijeď si pro ni.“

Jak by vám v kariéře pomohlo, kdybyste bronz získala rovnou už v roce 2012?

Co se týče financí, byla bych jako medailista trochu jinde, měla bych ještě větší podporu ze střediska, mohla na lepší soustředění, mít lepší péči fyzioterapeuta. Ale už tehdy jsem přetěžovala achilovku a pak byla zraněná, to by se těžko změnilo. Snad jen návrat by pak byl snazší, jako medailistka bych se mohla dostat na větší závody.

Zaslouží si i medaile po pěti letech oslavu?

Jsem ráda za gratulace od spousty lidí, mám z toho radost, ale jak se to takhle sešlo, ani nic neplánuju. Spíš si jen něco hezkého půjdu koupit, aspoň si to utrácení odůvodním. (úsměv)

Podobných medailových přesunů je stále více, jak se na ně obecně díváte?

Antidoping je pořád o pár kroků pozadu a asi i tlakem společnosti to některé sportovce svádí na tuhle cestu. A když člověk třeba ve dvaceti přijde o zlato, dva roky nesmí závodit, ve 22 letech může zase začít. Byla bych přísnější, třeba pro úplný zákaz startů na velkých soutěžích.

Reklama