Hlavní obsah

Maslák si z Afriky přivezl kila svalů navíc. Super kalup hned na úvod nečeká

Praha

V hale ohromuje triumfy už pět let, venku ale Pavel Maslák zimní formu ne vždy dokázal přetavit do časů, které by ho nadchly. Český rekordman na čtvrtce se vrátil z měsíčního kempu v Jihoafrické republice a už příští pátek při startu Diamantové ligy v Dauhá získá představu, jestli po třech letech dokáže atakovat osobní rekord.

Foto: Roman Gomola

Čtvrtkař Pavel Maslák při tréninku v jihoafrickém Potchefstroomu.

Článek

Máte spočítáno, kolikrát už jste v Africe na soustředění byl?

Nemám, ale myslím, že tak patnáctkrát. Špatně se mi to počítá, už mi ta soustředění splývají.

Dá se tam zažít ještě něco nového?

Afrika je docela velká a my tam byli dlouho. Trenér nám naplánoval asi tři dny volna, tak jsme jeli trochu dál, zkusili motokáry a byli na jedné pěkné vyhlídce.

Přímo v Potchefstroomu jste navštívil i jihoafrický šampionát, jak na vás působil?

Překvapilo mě, že nemají tak velké požadavky na místo konání jako u nás. Neměli zátěžové bloky, dálku měřili pásmem… Přitom tam byla spousta diváků, padaly super výkony. Hlavně v dálce, na stovce a dvoustovce, což mě zajímalo nejvíc. A van Niekerk vypadá skvěle.

Prohodil jste se světovým rekordmanem na čtvrtce pár slov?

Nepotkali jsme se. Jen jsem mu gratuloval, když běžel dvoustovku za 19,90 s úplně vypuštěnými posledními deseti metry. Tak jsem mu psal, že myslím, že je připravený na čas pod 43 sekund, vyměnili jsme si pár zpráv.

Při Zlaté tretře se utkáte na třístovce. Věříte, že budete schopen ho potrápit?

Jelikož běžel těch 19,90, bude úplně jinde. Troufám si říct, že když bude ve fazóně, je schopen atakovat nejlepší čas historie. (30,85 s Michaela Johnsona z roku 2000)

V jaké formě jste vy? Na sociálních sítích jste hlásil, že jste o tři kila těžší.

Vůbec nevím, jak se mi to povedlo. Není to tuk, ale svalová hmota. O něco míň jsme běhali, bylo to trochu silovější, tím jsem možná nabral a mám větší stehna. Ale běhá se mi dobře, odvedli jsme kus práce, jen dva tréninky jsem vynechal.

Proč?

Měl jsem dost zatažené stehno od jizvy, tak jsme radši počkali, až povolí, abych se znovu nezranil.

V pátek poběžíte v Dauhá, kde jste si před třemi lety vytvořil osobní rekord 44,79. Může to být letos podobně rychlé?

Nečekám žádný super kalup. Tehdy jsme už před Dauhá absolvovali nějaké rychlejší tréninky, teď máme přípravu postavenou trochu jinak. Snad úplně pomalý nebudu, kdyby to bylo kolem 45,50, byl bych spokojený.

Když jste sledoval akci World Relays na Bahamách, nezalitoval jste, že jste se kvůli přípravě rozhodl štafetový šampionát vynechat?

Chtěl jsem jet, jsou to Bahamy, krásné prostředí, i (trenér štafety) Jirka Kmínek říkal, že to byly super závody. Určitě bych si to užil, ale věřím, že jsme zvolili správnou cestu.

Mezi elitními českými atlety jsou teď tématem nové reprezentační smlouvy, které se v této podobě zdráhají podepsat. Může to dopadnout i tak, že byste nereprezentoval?

Asi bych to v tuhle chvíli nekomentoval, počkáme, až se to nějak vyřeší, pak se k tomu když tak budu moct vyjádřit.

Reklama

Související témata: