Hlavní obsah

Díky, Romane! Sýkorovi pomáhaly i rady od Šebrleho, přesto byl rozladěný

Götzis

Povolanějšího rádce mít nemohl. Bývalému juniorskému mistru světa v desetiboji Jiřímu Sýkorovi při prestižním mítinku v Götzisu zejména v dálkařském a výškařském sektoru pomáhal svými postřehy olympijský šampión a pětinásobný vítěz mítinku Roman Šebrle. „Moc mu děkuju, i když ho to možná otravovalo,“ pousmál se Sýkora.

Foto: Michal Osoba

Jiří Sýkora se podepisuje fanouškům po desetiboji v Götzisu.

Článek

Jinak se ale po závodě tvářil rozpačitě. Obzvlášť, když se dozvěděl svůj součet 8120 bodů, tedy jediný bod za osobním rekordem. A to devět disciplín směřoval za výrazně lepším výkonem, ale protrápená patnáctistovka za 4:57,01 zchladila jeho ambice v götzisské výhni.

Na malebném stadiónu ve Vorarlbersku by nejraději závodil pořád. Mezi dospělými zatím dokončil tři desetiboje, všechny právě v Götzisu. „Je to tu dobrým výkonům uzpůsobené. Některé disciplíny jsem šel z fleku, tak jsem ani 8100 bodů nečekal. Hlavně jsem nechtěl udělat ostudu, což se na patnáctistovce úplně nepovedlo,“ ušklíbl se.

Mimo Götzis zažívá poslední roky desetibojařské trápení, závody z nejrůznějších příčin nedokončoval, včetně olympijského Ria. „Tam jsem si to protrpěl hodně, nejhorší závod ze všech,“ oklepal se při vzpomínce na loňský srpen.

Změnil trenéra

Po sezóně tak zamířil od Pavla Svobody, jenž končil trenérskou kariéru, k jeho jmenovci Luďku Svobodovi. „Nešlo jen o nedokončené závody, bývalý kouč trénoval hlavně mladé, dal mi super základy. Jenže já začínal cítit, že u některých technik mi scházejí důležité rady. Zatím to funguje, jen to chce ještě trochu času,“ věří Sýkora.

A tak vedle sprinterského a překážkářského kouče Svobody spolupracuje s tyčkařským trenérem Goroškovem, skokanským Pogánym, vrhačským Šilhavým i oštěpařským expertem Železným.

„Vloni jsme udělal v Götzisu stejné body, ale teď jsem ještě nevyběhaný, forma by měla jít nahoru,“ je přesvědčený Sýkora, jenž zvažuje start na kladenském TNT Express mítinku. Vrchol pro něj přijde při červencovém ME do 23 let v Bydhošti, kde bude favoritem, a srpnovém světovém šampionátu dospělých v Londýně.

Reklama