Hlavní obsah

Ladila tělo i hlavu. Psychika často rozhoduje, vysvětluje Rosolová, proč oslovila Dragana

Londýn

V roce 2012 se Denisa Rosolová první rok věnovala čtvrtce překážek. A byl to snový průlom do další z mnoha disciplín, které během kariéry zvládla. Z mistrovství Evropy v Helsinkách vezla stříbro, na olympiádě v Londýně doběhla sedmá.

Foto: ČAS - Eduard Erben

Denisa Rosolová se rozcvičuje v dějišti světového šampionátu v Londýně.

Článek

Teď se na stadión ve Stratfordu vrací o pět sezón zkušenější. A zatímco na cestě do olympijského finále byla pro ni největší komplikací později odvolaná semifinálová diskvalifikace za údajně špatný přechod překážky, v pondělním rozběhu bude čelit většímu problému – svalovému zranění, které si přivodila o necelé dva týdny dříve při mítinku v Táboře.

Ještě před odletem do Londýn zašla k reprezentační doktorce Karolíně Bílkové. „Říkala, že byla mile překvapená a optimistická. Normálně už to vůbec necítím, jen v maximální rychlosti. Ale čtvrtka překážek není o maximální rychlosti, to mi hraje do karet,“ těší se Rosolová.

Přítel ji zná líp

Původně chtěla tretry poprvé nazout až v den rozběhu. „Ale i Adam říkal, že se klidně se mnou vsadí, že je zkusím dříve. Asi mě zná víc než já, protože měl pravdu,“ usmívala se partnerka desetibojaře Helceleta a v tretrách se cvičně proběhla v sobotu.

Pro zotavení své tělesné schránky udělala vše, speciální péči věnovala i své psychice. „První dva závody jsem měla trochu pokažené hlavou, bála jsem se závodit,“ vzpomínala. Proto jí trenérka Martina Blažková spojila s mentálním koučem Draganem Vujovičem, jenž působil třeba i ve fotbalové Spartě za dob trenéra Vítězslava Lavičky.

„V atletice hodně rozhoduje psychická stránka, protože připraveni jsme všichni podobně, jenže kolikrát vám pak selže hlava. Tak mě učil nějaké techniky, jak pracovat před závodem a před spaním, aby byl mozek připraven na jakoukoliv situaci a já byla v pohodě. A jak je Dragan původem ze Srbska, tak jsme zavzpomínali i na Bělehrad a říkala jsem mu, jak tam mají pěkné nemocnice,“ usmívala se Rosolová, která srbskou zdravotní péči okusila po ošklivém pádu při letošním halovém mistrovství Evropy.

Reklama