Hlavní obsah

Já a špatný chlapec? Toho ze mě děláte vy, obořil se Gatlin

Londýn

Vzduch v tiskovém středisku Londýnského stadiónu byl poněkud vydýchaný při množství žurnalistů, kteří kolem sobotní půlnoci zaplnili sál na tiskovou konferenci medailistů z mužské stovky. Ale dusná atmosféra ještě nabírala na obrátkách, když vítězný Justin Gatlin čelil otázkám, které mu zrovna nebyly po chuti.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Mistr světa na stovce Justin Gatlin.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Finále mužské stovky na MS v Londýně

Jak se závodí s nálepkou špatného chlapce? Máte pochopení pro lidi, kteří na vás bučí?

Pětatřicetiletý Američan se dlouho snažil zachovat dekórum, ale pak přešel do protiútoku. „A teď se zeptám já vás. Proč jsem špatný chlapec? Dělám nějaká neuctivá gesta? Nedělám. Nepodávám soupeřům ruce? Podávám. Vždycky jim pogratuluju a popřeju hodně štěstí. To vy ze mě děláte špatného chlapce,“ vyčetl novinářům.

Gatlin na stovce
OH 2004 Atényzlato
MS 2005 Helsinkyzlato
OH 2012 Londýnbronz
MS 2013 Moskvastříbro
MS 2015 Pekingstříbro
OH 2016 Riostříbro
MS 2017 Londýnzlato

„A jestli rozumím bučícím fanouškům? Nepotřebuju jim rozumět. Nebučeli na mě v letech 2010, 2011, 2012, 2014, 2015, až teď,“ poctivě vyjmenovával.

Neměl úplně pravdu, negativní reakce byly slyšet z hlediště na vrcholných akcích i v minulosti, byť ne v takové míře jako v Londýně. „Své jsem si odpykal, snažím se inspirovat mládež. I k Usainovi chovám obrovský respekt,“ pokračoval ve své obhajobě.

Dva prohřešky

Proč zrovna Gatlin tak vadí? Může se zdát nespravedlivé, že spoustě dalších bývalých hříšníků se dostává mnohem vřelejšího přijetí, zatímco Američan jako by ztělesňoval veškeré atletické zlo. Jenže jedno životní zaváhání jsou mnozí ochotni odpustit, ale Gatlin sešel ze správné cesty už dvakrát. A za standardních okolností už by neměl závodit.

Poprvé u něj komisaři odhalili zakázaný amfetamin už v době studií v roce 2001. Dvouletý trest byl po roce ukončen, když se Gatlin úspěšně hájil, že přípravek bral jako lék na syndrom poruchy pozornosti.

Poté, co se stal v roce 2005 v Helsinkách mistrem světa na stovce i dvoustovce, přišla další rána: pozitivní test na testosteron. Místo doživotního trestu dostal jen osmiletý distanc, neboť Gatlin spolupracoval s antidopingovými úřady.

Rychlejší než dřív

V polovině trestu navíc uspěl s odvoláním. A nyní jeho nejrychlejších čtrnáct časů kariéry pochází z období po vypršení zákazu startu, což rovněž vzbuzuje pochybnosti…

Další má v plánu přidat, na rozdíl od o pět let mladšího Bolta konec kariéry nechystá. „Řeším to sezónu od sezóny. Ale je pravda, že můj syn mi pořád říká, že by chtěl do Tokia. Rád bych ho tam vzal jako atlet, ale klidně tam s ním pojedu i jako fanoušek,“ vyhlíží další olympiádu otec sedmiletého Jadea.

„Sice odejde Usain, ale to neznamená, že to teď budu mít snazší,“ pohlédl na Bolta, za nímž byl druhý na třech vrcholných akcích. „Podívejte tady na Christiana, který po své univerzitní sezóně běhal tak skvěle i mezi profesionály,“ otočil se na druhou stranu na čerstvého vicemistra světa Colemana. „Ale třeba si mi povede inspirovat aspoň veterány,“ pousmál se rodák z New Yorku, jenž v Londýně posunul světový rekord veteránské kategorie nad 35 let.

Reklama