Hlavní obsah

Koulař Staněk byl ve finále Diamantové ligy pátý, vyhrál Hill

Koulař Tomáš Staněk obsadil pátou příčku ve finále Diamantové ligy v Bruselu. Jeho nejdelší pokus v soutěži na náměstí Grand Place měřil 21,39 metru. Vyhrál Američan Darrell Hill, který v poslední sérii vylepšil rekord mítinku na 22,44 metru.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Český koulař Tomáš Staněk.

Článek

Český rekordman Staněk se po dvou přešlapech posunul ve třetí sérii vrhem dlouhým 21,39 metru na třetí příčku. Tam figuroval ještě po pěti pokusech, ale v závěrečném kole se před něj dostali Němec David Storl i Američan Hill.

"Dneska se mi házelo špatně. Už jsem unavený z dlouhé sezony a cítil jsem zatažený přitahovač pravé nohy, který mi praskl v Africe, takže jsem se bál o zranění. Ale jsem rád, že jsem ji zakončil dalším dalekým pokusem, byť byl jen jeden. Soutěž to byla šíleně kvalitní a umístění musím brát," uvedl Staněk na facebooku Top Athletics.

Hill z čela sesadil lídra světových tabulek Ryana Crousera. Ten dnes jako první vylepšil sedm let starý rekord mítinku Američana Reese Hoffy (22,16), když hned v úvodním pokusu poslal kouli do vzdálenosti 22,37 metru.

Hill byl ale ještě o sedm centimetrů lepší a díky novému formátu ovládl hodnocení Diamantové ligy. Osobní rekord si vylepšil o více než půl metru a napravil nepovedené mistrovství světa, kde skončil až jedenáctý.

V pátečním hlavním programu finálového mítinku v Bruselu budou české barvy hájit překážkářka Zuzana Hejnová a výškařka Michaela Hrubá.

Reklama

Související témata: