Hlavní obsah

Rozjeté Hejnové se ani nechtělo končit. S trenérkou zůstává, za rok chce být ještě silnější

Praha

Poslední velký závod sezóny byl v podání překážkářky Zuzany Hejnové i tím nejrychlejším. Při finále Diamantové ligy v Bruselu letos poprvé prolomila hranici 54 sekund časem 53,93 s, třetí triumf v seriálu ji ale sebrala o čtyři setiny rychlejší Američanka Dalilah Muhammadová.

Foto: Profimedia.cz

Zuzana Hejnová finišuje po boku Dalilah Muhammadové při finále Diamantové ligy v Bruselu.

Článek

Není vám skoro líto, že sezóna končí? Poslední závody jste zrychlovala.

Sezóna byla psychicky náročná, ale já se cítím dobře, až mě trochu mrzí, že už žádný závod není a nemůžu ten čas ještě stáhnout. Ale říká se, že v nejlepším se má přestat, tak aspoň budu mít na co navázat příští sezónu.

Na mistrovství světa vám medaile unikla. Je pak lehčí se namotivovat na zbytek sezóny, než když se její vrchol vydaří?

Asi ano, člověk si pak chce spravit chuť, ale náročné je to vždy. Psychická únava je znát, už se vám nechce závodit. Ale když se ten vrcholný závod vydaří, je to přece jen složitější, člověk má pocit, že má splněno a už by chtěl odpočívat.

Když jste vyhrála v Birminghamu první závod po světovém šampionátu, ani jste se příliš neradovala…

Já radost měla, ale byla jsem hrozně unavená. Také mi pak dlouho trvalo, než jsem se sebrala po závodě, když nás odvedli z dráhy.

V Birminghamu i v Bruselu jste svedla bitvy s Muhammadovou. Už se bavíte víc?

Ona je zvláštní. My si pogratulovaly, ale moc se nebavíme. S ostatními si rozumím, hlavně s Evropankami, ale už i s ostatními Američankami. Ona je možná introvert a nerada se baví.

Překážky se běžely mimo bodování Diamantové ligy i v Curychu, zažila jste tak jako jedna z mála obě finále seriálu. Které bylo hezčí?

Mám obecně radši Curych, tam je o dost hezčí atmosféra i organizace. Teď dva roky za sebou mi vyšlo finále na Brusel, tak snad se to příští rok zase otočí.

Pokud by se sčítaly body z celé sezóny jako tomu bylo do loňské sezóny, Diamantovou ligu byste vyhrála. A nový systém, kdy vítěz finále bere vše, má hodně kritiků.

Bez ohledu na to, že bych vyhrála, byl původní systém rozhodně spravedlivější. Když se to jmenuje Diamantová liga, měla by zohledňovat, kdo má formu celou sezónu a klidně ať jsou dál dvojnásobné body za finále. Takhle je to spíš Diamantový závod, to mi nepřijde šťastné.

Po závodě jste říkala, že se příští rok vrátíte silnější. Motivace do přípravy máte dost?

To je pravda. Hrozně se těším, s Danou (Jandovou) jsem hrozně spokojená, tréninky mě baví, nic mě nebolí a končím sezónu zdravá. Takže věřím, že můžu běhat ještě o dost rychleji.

Jandová byla současně trenérkou mládeže na svazu, teď už vaší spolupráci nic nebrání?

Ano, povedlo se to vyřešit.

Reklama

Související témata: