Hlavní obsah

Gatlinův trenér Trevor Graham mluví o sabotáži

NEW YORK

Trenér Justina Gatlina Trevor Graham je přesvědčený, že se jeho svěřenec stal obětí léčky. Zakázaný testosteron prý jednomu z držitelů světového rekordu na stovce před osudným štafetovým závodem podstrčila osoba, která v minulosti pracoval pro Grahamovu atletickou skupinu.

Článek

"Víme, kdo to udělal. Zkusíme ho usvědčit a doufáme, že se nám to povede," prohlásil Graham v televizním rozhovoru ze svého domova na Jamajce. Dotyčná osoba se podle jeho slov na mítinku setkala s Gatlinem a pohádali se. "Jsme si na sto procent jistí její identitou," dodal kouč, který však konkrétní jméno neprozradil.

Graham už měl řadu svěřenců, kteří se dostali do problémů se zakázanými látkami. Patřil mezi ně například Tim Montgomery, kterému byl světový rekord na stovce kvůli porušení dopingových pravidel odebrán. Otec syna Marion Jonesové nikdy neměl pozitivní test, ale doplatil na spolupráci s laboratoří BALCO, vyrábějící tehdy neodhalitelný steroid THG.

Justin je hrdina

Trenér amerických atletů z olympijských her v Aténách George Williams nevěří, že olympijský vítěz Gatlin dopoval. "Když chytnou někoho, kdo udělal něco špatného, je to dobré znamení. Ale když nic špatného neudělal, je to špatné znamení," poznamenal Williams. O podezřelém sprinterovi mluvil jen v superlativech. "Justin je hrdina, je to hrdina atletiky, je to americký hrdina," prohlásil.

Uznal zároveň, že Gatlinův případ a podezření, které se vznáší nad vítězem Tour de France Floydem Landisem, je velkou pohromou pro americký sport.

Výkonný ředitel atletické federace USA Craig Masback rovněž doufá, že Gatlin vědomě doping neužíval. Poukázal však na skutečnost, že jeho případ dokazuje shodný přístup ke všem sportovcům. "V atletice a olympijských sportech nezáleží na tom, kdo jste. Když máte pozitivní test na zakázanou látku, budete čelit vážným následkům," uvedl na oficiálních stránkách federace. Stejný fakt zdůraznil i výkonný ředitel olympijského výboru USA Jim Scherr. "Nikdo, bez ohledu na svou pozici, není nad systémem."

Velký pokrok

Předseda národního olympijského výboru Peter Ueberroth po dvou velkých dopingových kauzách posledních dní prohlásil, že doping je jako rakovina. "Musíme tuto bitvu vyhrát. Ale realita je teď taková, že ji nevyhráváme. Udělal se dobrý pokrok, ale ještě se musí spousta práce udělat," uvedl.

Gatlin se o svém pozitivním dopingovém testu dozvěděl v polovině června. V té době byla dokončena jen analýza prvního vzorku a čtyřiadvacetiletý sprinter věřil, že se nakonec dokáže jeho nevina, takže se zúčastnil amerického šampionátu. Úspěšně obhájil titul na stovce, ale může to být jeho poslední úspěch na atletické scéně. Hrozí mu totiž doživotní trest, protože byl již před pěti lety pozitivně testován na amfetamin. Dnes to potvrdila i mezinárodní atletická federace IAAF.

Paul Doyle, agent druhého světového rekordmana Asafy Powella, prohlásil, že i doživotní distanc je za doping příliš mírný trest. "Myslím, že by sportovci měli jít za doping do vězení. V podstatě se dopustili podvodu. Je to jediná cesta, jak očistíme sport."

Powell měl spoustu otázek

Powell se o pozitivním testu svého největšího soupeře dozvěděl po cestě z mítinku v Londýně domů na Jamajku a podle Doylea byl velmi překvapený. "Měl spoustu otázek. Chtěl vědět, jak je to věrohodné," řekl agent, který si uvědomuje, že lidé začnou podezřívat i Powella. "Vždycky, když je atlet na vrcholu, lidé mají podezření, že dopuje. Ale Asafa Powell nemá s dopingem nic společného," dodal.

Gatlinův kamarád agentuře Reuters vyprávěl, že sprinter několik dní plakal, když se dozvěděl rovněž pozitivní výsledek kontrolního testu. Mistr světa trvá na své nevině. "Neumím si tento výsledek testu vysvětlit, protože jsem nikdy vědomě neužil žádnou zakázanou látku, ani jsem nepověřil nikoho jiného, aby mi takovou látku dal," řekl v sobotu Gatlin, který světový rekord vyrovnal na květnovém mítinku v Dauhá.

Reklama