Hlavní obsah

Šebrle chce opět zlato z vrcholné soutěže

PRAHA

Po dlouhé době opět s dobrým pocitem, zdravý a s cílem vyhrát odjede v sobotu na mistrovství Evropy do Göteborgu desetibojař Roman Šebrle. Světový rekordman zvítězil naposledy na halovém ME loni v dubnu v Madridu a po roce a půl by opět rád stanul na nejvyšším stupínku. Vicemistr světa bude obhajovat zlatou medaili z minulého šampionátu v Mnichově 2002.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Český desetibojař Roman Šebrle.

Článek

Je největší českou nadějí na cenný kov a chce svou pozici evropské jedničky potvrdit. "Zase se cítím ve formě, dobře připraven a chci po dlouhé době udělat kvalitní výkon," prohlásil na čtvrteční tiskové konferenci desetibojař a upozornil na letošní nejlepší součet na světě v podání mistra světa Bryana Claye z USA. Ten je 8677 bodů.

Lepší výkon napočítal Šebrle naposledy na olympiádě Aténách, od té doby nepřekročil hranici 8550 bodů. "Na druhou stranu to je ale úplně jedno, protože tady to je ME a já mám jiné soupeře. Já mu to chci hlavně ukázat příští na mistrovství světa v Ósace a hlavně pak na olympiádě v Pekingu," má Šebrle jasně stanovené priority.

Na zlatou medaili by prý mělo stačit 8600 bodů. "Ale samozřejmě nemusí," prohlásil Šebrle, který letos absolvoval pouze jediný desetiboj, šestý výkon světa a druhý v Evropě 8333 bodů však znehodnotil silný vítr. "Chci mít pocit vítěze, chci ukázat, že jsem na tom zase dobře. Příprava vyšla, mohu říct, že jsem ve formě," prohlásil rozhodně.

Zimu a déšť by nerad

Největšími soupeři mu budou tréninkový parťák Attila Zsivóczky z Maďarska, vedoucí muž letošních evropských tabulek. Výbornou formu prý má nevyzpytatelný Brit Dean Macey, ve hře určitě budou i Rusové Alexander Pogorelov a Alexej Drozdov. Přihlášen je i kvalitní Francouz Romain Barras, na startu budou i další dva Češi Tomáš Dvořák a Josef Karas.

"Attila vypadá dobře, určitě bude pomýšlet na medaili. Záleží na tom, kolik skočí do dálky," předvídal Šebrle. Počítá také s Maceym. "Ten může udělat velký výkon, ale také nemusí dokončit," pravil český desetibojař, který testoval formu ve čtvrtek v Pardubicích a byl se svými výkony v dešti a v zimě spokojen. "Cítím se jako loni před MS a blíží se to pocitům v olympijském roce," uvedl.

Loni na světovém šampionátu v Helsinkách prohrál s Clayem a jen nerad vzpomíná na zimu a déšť, který finské MS několik dní ničil. "Sleduji počasí, ale zatím nic moc předpověď," krčil rameny. Ví však, že vrtochy počasí neovlivní. "Nic nenadělám. Bude to nepříjemné, ale pro všechny stejné," mávl rukou.

Do Švédska letí s výpravou

Přípravu mu lehce narušilo zranění stehenní svalu, který si na jarním soustředění ve Španělsku natrhl. Nedokončil kvůli tomu mítink v Götzisu. "To jsem udělal dobře, neboť jsem to důkladně doléčil," upozornil. Forma soupeřů ho nezajímá. "Já si půjdu na své výkony a ostatní budu sledovat jen po očku," usmíval se.

Letí s výpravou už v sobotu, což u něj nebývá zvykem, na velké akce vždy odjížděl dva dny před desetibojem. Ten v Göteborgu je ve čtvrtek a v pátek. "Příští rok je MS v Ósace, za dva roky olympiáda v Pekingu, tam všude budu muset dřív. Takže si to aspoň zkusím," vysvětlil jednatřicetiletý atlet, kterého v Göteborgu ještě čekají dva ostré tréninky.

Rodina za ním do Švédska nepojede. "Budou fandit u televize," uvedl Šebrle, který věří v medaile početné české výpravy. "Bára (Špotáková) to je tutovka, i Věrka (Cechlová) má velkou šanci," předvídal a ocenil, že mladí budou mít možnost sbírat zkušenosti. "A jestli vyhraje Honza (Železný), tak doufám, že budu spát od něj co nejdál. I když je to vlastně jedno, protože ho tři dny neuvidíme," vtipkoval s úsměvem v dobrém rozmaru.

Reklama