Hlavní obsah

Byl na detektoru lži! Disciplinárka teď zrušila suspendaci hvězdy, ještě vše musí potvrdit IAAF

Bratislava

Slovenský atletický svaz zrušil dočasnou suspendaci chodce Mateje Tótha (34). Rozhodnutí disciplinárky bude ještě posuzovat jednotka pro integritu atletiky Mezinárodní atletické federace IAAF a Světová antidopingová asociace WADA, které se s postojem slovenského svazu mohou, ale nemusí ztotožnit.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský atletický svaz zrušil dočasnou suspendaci chodce Mateje Tótha (34). Rozhodnutí disciplinárky bude ještě posuzovat jednotka pro integritu atletiky Mezinárodní atletické federace IAAF a Světová antidopingová asociace WADA.

Článek

„Disciplinární komise jednomyslně rozhodla, že u Mateje Tótha nedošlo k porušení antidopingových pravidel a ruší jeho zastavení činnosti," informoval ve středu šéf disciplinárky Ivan Čilík. „Všechny analýzy byly ve prospěch Mateje Tótha. Věřím, že argumenty přesvědčí IAAF i WADA," dodal šéf disciplinárky.

Obě instituce mají na rozhodnutí tři týdny. Pokud nebudou považovat sportovcem předložené argumenty za dostačující, mohou rozhodnutí slovenské disciplinárky napadnout a obrátit se k Sportovnímu arbitrážnímu soudu v Lausanne.

Olympijský vítěz a loňský sportovec roku na Slovensku byl dočasně suspendovaný kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu. Ty mohou, ale nemusí signalizovat porušení antidopingových pravidel. „Absolutně vylučuji jakékoliv pochybení. Zpráva IAAF mě šokovala, proto se teď soustředím na to, abych s pomocí uznávaných světových odborníků z různých oblastí prokázal, že jde o přirozený fyziologický stav organismu, který mohl vyvolat můj tehdejší zdravotní stav," uvedl Tóth letos v červenci. Tóth se dokonce podrobil i testu na detektoru lži.

Biologické pasy poskytují základní údaje o naměřených hodnotách různých látek v krvi a moči sportovců, jsou průběžně doplňovány a sledují se jejich výkyvy. Pokud některé parametry překročí tolerovanou hranici, kterou stanovuje Světová antidopingová agentura, hrozí sportovci trest.

Reklama