Hlavní obsah

Sprinter Gatlin přijal osmiletý trest, ale odvolá se k arbitráži

PHOENIX

Za budoucí spolupráci s národní antidopingovou agenturou USADA vyměnil americký sprinter Justin Gatlin udělení nižšího trestu za prokázané užití dopingu. Přesto však chce olympijský vítěz a mistr světa docílit toho, aby se na dráhu vrátil dříve než po osmileté pauze, již mu vyměřila USADA za užití mužského pohlavního hormonu testosteronu.

Článek

Čtyřiadvacetiletý atlet přijal návrh postihu, neboť mu za druhý pozitivní nález hrozil doživotní zákaz činnosti. Gatlin se však rozhodl, že se přesto odvolá k arbitráží a bude se snažit docílit snížení trestu tak, jak se mu to v minulosti již podařilo. Při prvním pozitivním nálezu na amfetamin mu totiž nakonec IAAF v roce 2001 trest snížila ze dvou let na jeden rok.

Gatlin měl pozitivní test letos v dubnu a přijde proto od všechny výsledky od té doby i o světový rekord, o který se časem 9,77 sekundy dělil s Jamajčanem Asafou Powellem. Vše musí ale nejprve posvětit arbitrážní soud, k němuž nyní Gatlin s nadějemi vzhlíží. "Jedná se o výjimečné okolnosti, stejně jako v roce 2001," nechal se slyšet Gatlinův právník John Collins.

Pro čtyřiadvacetiletého sprintera by totiž osmiletý zákaz činnosti zřejmě znamenal konec kariéry. "Když jsem naposledy Gatlina zastupoval, arbitráž uznala, že nechtěl podvádět, ale že byl podveden. Tento případ je velmi podobný," řekl právník. Před pěti lety se totiž sprinter úspěšně hájil tím, že zakázaná látka byla v přípravku, který bral deset let, aniž by to věděl.

Výjimečně okolnosti

USADA ocenila, že atlet spolupracoval při vyšetřování případu a nezpochybňoval výsledek testu. Požadavkem agentury také bylo, aby Gatlin svědčil proti kontroverznímu trenérovi Trevoru Grahamovi. Nebyl totiž zdaleka prvním jeho svěřencem, který měl dopingový nález. "Před pěti lety se skutečně jednalo o výjimečné okolnosti a právě proto si myslím, že osmiletý trest je fér. Hrozilo mu doživotí," uvedl ředitel USADA Terry Madden.

Pokud arbitráž rozhodnutí USADA potvrdí, na dráhu by se Gatlin mohl vrátit 24. června 2014. Kdyby se jeho právníkům podařilo dosáhnout snížení až na dva roky, stejně by nestihl na OH v Pekingu obhajovat zlato z Atén. "Ale my chceme trest ještě mírnější než dva roky, aby se dostal zpět na dráhu do nejdřív," dodal další ze sprinterových právníků Cameron Myler.

Gatlin je druhým americkým sprinterem, který přišel kvůli dopingu o světový rekord na 100 metrů. Loni byl suspendován kvůli spojení s nechvalně proslulou laboratoří BALCO Tim Montgomery, jehož čas 9,78 sekundy z roku 2002 rovněž zmizel z tabulek.

Reklama