Hlavní obsah

Potrestaný Gatlin věří, že se vrátí na dráhu dřív než za osm let

Americký sprinter Justin Gatlin věří, že jeho sportovní kariéra bude pokračovat mnohem dříve než za osm let, kdy mu má vypršet trest od americké antidopingové agentury USADA. V prohlášení, které zveřejnil v pátek, olympijský vítěz a mistr světa v běhu na 100 metrů zdůraznil, že jakékoli pokusy o podvádění jsou mu bytostně cizí.

Článek

Gatlin se proti trestu hodlá odvolat a jeho zástupci věří, že ještě stihne olympijské hry v Pekingu.

Gatlin však zároveň uvedl, že stále neví, jak se zakázaná látka do jeho těla dostala. Právě takovou informaci od něho požaduje mezinárodní atletická asociace IAAF výměnou za snížení trestu. Sprinterův kouč Trevor Graham sváděl dubnový pozitivní nález na maséra a jeho testosteronem obohacenou emulzi. To Gatlin nekomentoval.

"Nikdy jsem vědomě neužil jakoukoli zakázanou látku. Budu dál spolupracovat s agenturou USADA, abychom té věci přišli na kloub," uvedl Gatlin.

Na arbitráž se obrátí nejdříve

Zopakoval, že příští instancí bude arbitráž, na kterou se obrátí co nejdříve. "A věřím, že až se celý proces uzavře, bude mít pro mne příznivý výsledek. Je frustrující, že si teď lidé o mně myslí, že jsem podváděl," řekl čtyřiadvacetiletý Američan, jemuž za druhý dopingový prohřešek hrozil doživotní zákaz činnosti. "Chci očistit své jméno a znovu závodit," dodal Gatlin.

Na podání odvolání k americké arbitráži má půl roku. Jeho právní zástupkyně Cameron Mylerová už naznačila, že bude požadovat zkrácení trestu na méně než dva roky, aby Gatlin stihl národní kvalifikaci na olympijské hry v Pekingu. Případ by poté mohl ještě putovat k mezinárodní sportovní arbitráži ve Švýcarsku.

Reklama