Hlavní obsah

USA - Francie 79:89Šok, žádný tým snů! Američané neprošli ani do semifinále

Tak opravdu žádný Dream team! Američané na MS basketbalistů neuspěli už ve čtvrtfinále, když podlehli Francii 79:89 a nenapodobí výsledky předešlých hvězdných výběrů z NBA. Potvrdily se úvahy o tom, že letošní americká sestava nemá top kvalitu.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Francouzi Frank Ntilikina (vpravo) a Mathias Lessort se radují po výhře nad USA.

Článek

Pětinásobní šampioni titul neobhájí... Po první porážce na turnaji obsadí nejlépe páté místo, čímž by vyrovnali své druhé nejhorší umístění na mistrovství světa v historii.

Američany, kteří v Číně startují bez největších hvězd NBA, nyní v pavouku o páté až osmé čeká Srbsko. Případná porážka by je odsoudila k nejhoršímu umístění v dějinách, kterým je dosud šesté místo z roku 2002. V letech 1970 a 1978 skončili Američané pátí. Bronzoví medailisté z předchozího mistrovství světa Francouzi si zahrají o druhou medaili.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Francouz Rudy Gobert (vlevo) blokuje pokus Američana Jaylena Browna.

Výběr USA přitom ve třetí čtvrtině dokázal vymazat desetibodovou ztrátu a v závěrečném dějství si naopak vypracoval sedmibodové vedení. Jenže obrat poté předvedli i Francouzi a nakonec favorita porazili o deset bodů.

Největší zásluhu na vítězství, které české reprezentaci zkomplikovalo boj o přímý postup na olympijské hry, měli Evan Fournier s 22 body a Rudy Gobert s 21 body a 16 doskoky. Američanům nepomohl ani nejlepší střelec zápasu Donovan Mitchell, který nasbíral 29 bodů.

Mistrovství světa basketbalistů v Číně - čtvrtfinále:
USA - Francie 79:89 (18:18, 39:45, 66:63)
Nejvíce bodů: Mitchell 29, Smart 11, Walker 10 - Fournier 22, Gobert 21, De Colo 18, Ntilikina 11
Jak si vedou Češi

Reklama

Související témata: