Hlavní obsah

Basketbalistky Žabin Brno posedmnácté ovládly Český pohár

Kutná Hora
Aktualizováno

Basketbalistky Žabin Brno posedmnácté ovládly Český pohár. V dnešním dramatickém finále v Kutné Hoře porazily 93:90 po druhém prodloužení obhájkyně z Hradce Králové. V utkání o třetí místo si KP Brno poradilo 107:50 se Slavií, která zápas nedůstojně dohrávala s dvěma hráčkami v poli.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Zleva Petra Záplatová z Žabin a Kateřina Zavázalová z Hradce Králové.

Článek

Žabinám vstup do zápasu vůbec nevyšel a první čtvrtinu prohrály 13:21. Ve druhé naopak dominovaly o 14 bodů, ale také Hradec se dokázal vrátit do utkání. Brňanky poté sice měly na dosah i výhru v normální hrací době, ale o vyrovnání na 77:77 se 15 sekund před koncem poslala Kristýna Minarovičová.

V prvním prodloužení měly obhajobu na dosah hradecké hráčky, ale nejlepší střelkyně Žabin Petra Záplatová sedm sekund před koncem srovnala na 83:83. Ve druhém dějství Žabiny vedly až o pět bodů, ale o náskok přišly a nakonec rozhodly až v poslední minutě díky úspěšným trestným hodům.

Hradec tak nedokázal navázat na loňský premiérový triumf v poháru, naopak Žabiny pohár ovládly po tříleté pauze a vylepšily rekordní sbírku pohárových vítězství.

Bronz získaly loňské finalistky z KP Brno, které si poradily 107:50 se Slavií. Pražanky se pokusily soupeře zaskočit tvrdou hrou, ale postupně se jim vyfaulovalo sedm hráček a i kvůli zranění Angéline Turmelové tak utkání nedůstojně dohrávaly ve dvou.

"Nic takového jsem nikdy nezažil a doufám, že už nezažiji. Zápas se zlomil zřejmě, když se vyfaulovala Bakajsová. Vypadalo to, že strčila Remenárovou, ale musím se podívat na záznam. Nemyslím si, že to byl čistý zápas ze strany Slavie, ale to je jejich věc," prohlásil trenér Brna Dušan Medvecký.

Kouč Slavie Jozef Rešetár se hájil tím, že jeho tým se pouze snažil vyrovnat s tvrdostí soupeře. "Když jsme se dotáhli na nějakých pět sedm bodů, tak na nás bylo hodně neodpískaných faulů," uvedl. "Jedna hráčka má zlomený nos, druhá má naražené stehno a dohrávali jsme s nižším počtem hráček," uvedl.

Final Four Českého poháru basketbalistek v Kutné Hoře:
Finále:
Žabiny Brno - Hradec Králové 93:90 po druhém prodl. (13:21, 47:41, 61:59, 77:77, 83:83)
Nejvíce bodů: Záplatová 26, Zohnová 19, Matuzonytéová 10 - Minarovičová 36, Kulichová 14, Marečková a Zavázalová po 11.
O 3. místo:
KP Brno - Slavia Praha 107:50 (18:10, 34:20, 60:38)
Nejvíce bodů: Stará 18, Andělová 17, Remenárová 15 - Van der Keijlová 15, Hošková 11, Mircová 8.

Reklama

Související témata: