Hlavní obsah

NBA odložila po Bryantově úmrtí zápas Lakers, James je zničený

Los Angeles/Praha

Po nedělním tragickém úmrtí basketbalové legendy Kobeho Bryanta odložila NBA dnešní zápas jeho bývalého klubu Los Angeles Lakers proti městským rivalům Clippers. Firma Nike zastavila internetový prodej Bryantova zboží. Jeden z jeho nástupců LeBron James v emotivním příspěvku slíbil, že bude pokračovat v jeho odkazu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fanoušci Los Angeles Lakers vzdávají hold Kobemu BryantoviVideo: sntv

 
Článek

Bryant strávil v Lakers celou svou dvacetiletou kariéru v NBA a s klubem získal pět mistrovských titulů. Tým se o jeho úmrtí při havárii vrtulníku dozvěděl při návratu ze série zápasů na hřištích soupeřů a dnes měl ve Staples Center odehrát první duel po tragédii. Vedení soutěže se však rozhodlo z respektu k Lakers zápas odložit na neurčito, další utkání čeká mužstvo v pátek proti Portlandu.

I když Bryanta jako spoluhráče zažil v kalifornském klubu ze současného kádru jen Dwight Howard, podle amerických médií jsou basketbalisté Lakers ze smrti klubové legendy otřeseni. Jedním z truchlících je i hvězdný James, jenž se dokázal ke smrti svého přítele a reprezentačního spoluhráče veřejně vyjádřit až s denním zpožděním.

"Pokaždé, když jsem se snažil napsat něco do tohoto příspěvku, začal jsem plakat," vyznal se "zlomený a zničený" James na instagramu, kde k emotivnímu textu přidal sérii společných fotografií s Bryantem.

Čtyřnásobný nejlepší hráč NBA přišel do Lakers předloni v létě. V sobotním duelu proti Philadelphii James překonal Bryantovu bilanci 33.643 bodů a odsunul ho na čtvrté místo historického pořadí, o čemž spolu ještě v neděli mluvili.

"Ani na okamžik by mě nenapadlo, že to je poslední rozhovor, který spolu vedeme. Slibuju, že budu pokračovat v tvém odkazu! Tolik jsi znamenal pro nás všechny a zvlášť pro celý národ Lakers. Je mou povinností táhnout tento tým. Prosím, dej mi sílu z nebe a dávej na mě pozor," napsal pětatřicetiletý James, jenž s Bryantem získal v Pekingu 2008 a Londýně 2012 olympijské zlato.

Na úmrtí světové superhvězdy zareagoval i její dlouholetý sponzor Nike. Firma zastavila internetový prodej Bryantova zboží, podle ESPN proto, aby ho nyní nemohl někdo skoupit a přeprodat za vyšponovanou cenu. Zadání hesla "Kobe Bryant" na oficiálním webu společnosti vede místo do e-shopu na text, v němž se firma loučí se zesnulou legendou. "Byl milovaným členem naší rodiny. Bude nám moc chybět. Mamba navždy," napsali představitelé společnosti s narážkou na hráčovu přezdívkou.

Jednačtyřicetiletý Bryant zahynul v neděli při nehodě vrtulníku společně s třináctiletou dcerou Giannou a dalšími sedmi lidmi. Helikoptéra v hustých mracích narazila do svahu kopce poblíž Los Angeles.

Záchranáři již našli a evakuovali všech devět těl. Na palubě byli i Gianniny dvě spoluhráčky, jejich rodiče a trenérka dívčího týmu, společně letěli na zápas. Podle vyšetřovatelů ve vrtulníku černá skříňka nebyla, neboť to u tohoto typu vrtulníku nebylo povinné.

Reklama

Související témata: