Hlavní obsah

USK má smůlu, FIBA ukončila přerušenou Evropskou ligu basketbalistek

Mnichov

Basketbalistky USK Praha nedostanou šanci zopakovat medailový úspěch v Evropské lize. Mezinárodní basketbalová federace (FIBA) přerušenou soutěž definitivně ukončila a vítěz nebude vyhlášen. Stejný osud potkal i Evropský pohár mužů a žen. Na podzim byl předběžně naplánován start nového ročníku pohárových soutěží, pokud by to nebylo možné, začne se až v lednu 2021.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Basketbalistka Kateřina Elhotová z USK Praha.

Článek

Euroliga byla kvůli pandemii koronaviru přerušena v polovině března v průběhu čtvrtfinále, v němž obhájkyně bronzu z USK měly nastoupit proti Schiu. Později se uvažovalo o návrhu dohrát soutěž na podzim turnajem pro osmičku čtvrtfinalistů. Z toho nyní sešlo, na ukončení ročníku se při videokonferenci dohodlo vedení FIBA a její evropské sekce, kterou vedle prezidenta Turgaye Demirela zastupoval bývalý český reprezentant Kamil Novák coby generální sekretář.

"Sezona 2019/20 v Evropském poháru FIBA, Evropské lize žen a EuroCupu žen nebude dokončena a nebude mít vítěze," oznámila FIBA na svém webu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Velká radost basketbalistek USK Praha z trofeje ve finále Final Four v roce 2015.

Předběžně bylo také rozhodnuto, že nová sezona evropských pohárů organizovaných FIBA začne v období září a října a bude záležet na lokálních opatřeních, zda se bude hrát s diváky, či bez nich. Pokud by v tomto termínu soutěže nemohly začít, budou automaticky odloženy na leden příštího roku a hrát se bude podle upraveného systému. V případě, že se soutěže rozběhnou, ale přeruší je nová vlna onemocnění covid-19, výsledky odehraných utkání zůstanou v platnosti a hrací systém bude upraven.

Rozlosování nové sezony se uskuteční předběžně 17. a 18. srpna.

FIBA zatím ponechala v platnosti listopadová hrací okna pro zápasy kvalifikace mistrovství Evropy. Čeští reprezentanti, kteří jako spolupořadatelé Eurobasketu přeloženého na rok 2022 mají účast jistou a hrají "jen" o body do žebříčku, se v něm mají utkat s Belgií a Dánskem. Pokud nebude možné zápasy uspořádat, přesune se okno na únor, kdy se mají podle aktuálního rozpisu hrát zbylé zápasy s Litvou a v Belgii. Ty by pak přišly na řadu až v červenci.

Pokud ženy nebudou moci v listopadu odehrát duely kvalifikace ME 2021 s Dánskem a Itálií, nastoupí k nim v rozšířeném únorovém termínovém okně. V něm je čekají také zbylé zápasy v Rumunsku a Dánsku.

Reklama