Hlavní obsah

Denver - Utah 135:125 PPTřetí nejlepší střelecký výkon historie Utahu na výhru nestačil

Basketbalista Donovan Mitchell předvedl třetí nejlepší střelecký výkon historie play off NBA, ani jeho 57 bodů však Utahu nepomohlo odvrátit porážku 125:135 po prodloužení s Denverem., který se tak ujal vedení v sérii. Vstup do play off se povedl obhájci titulu Torontu, které přehrálo Brooklyn 134:110. Boston zdolal Philadelphii 109:101 a Los Angeles Clippers zvítězili nad Dallasem 118:110. Play off se stejně jako závěr základní části dohrává v uzavřeném komplexu na Floridě kvůli pandemii.

Foto: Ashley Landis, Reuters

Basketbalisté Denveru Nuggets Jamal Murray (27) a Nikola Jokič (15) během prodloužení s Utahem..

Článek

Více bodů než Mitchell nastříleli v play off jen Michael Jordan, který v roce 1986 dal za Chicago 63 bodů, a Elgin Baylor. Ten v roce 1961 zaznamenal v dresu Los Angeles Lakers 61 bodů. Oba shodně proti Bostonu. Dosavadním rekordem Utahu bylo 50 bodů v podání Karla Maloneho z roku 2000.

Přitom dlouho nic nenaznačovalo tomu, že Mitchell předvede takovou střeleckou explozi, když po třech čtvrtinách měl 29 bodů. Pak ale začal pořádně řádit. V poslední části zaznamenal 22 bodů, když v závěrečných devíti minutách byl u všeho. Mezi jeho 22 bodů se pěti body vklínili spoluhráči a to po Mitchellových asistencích.

Zároveň ale Mitchell 106 vteřin před koncem zbytečně ztratil míč, Denver z protiútoku snížil na rozdíl jediného bodu a pak šel dokonce dvakrát do vedení. Hvězda Utahu však pokaždé srovnala a šlo se do prodloužení. V něm Mitchel dal dalších šest bodů, ale zastínil ho Jamal Murray, který v nastavení dal 10 ze svých 36 bodů a dovedl Denver k vítězství. Utah muk tomu pomohl hned pěti ztrátami míče v prodloužení.

"Ta ztráta v závěru mě hodně mrzí. Je to moje vina a hrozná chyba. Úplně to změnilo celé utkání. Tahle sekvence nás stála vítězství. Ale nesmíme se tím moc zabývat, je to jen první zápas a další nás čekají," prohlásil Mitchell, jemuž chyběl hvězdný spoluhráč Mike Conley, který odjel k narození svého syna.

Také Dallasu nestačil skvělý výkon Luky Dončiče. Slovinská hvězda zaznamenala 42 bodů, sedm doskoků a devět asistencí, ale dobrá obrana Clippers ho také donutila k 11 ztrátám. Ty vedly k rychlému vedení Clippers o 16 bodů, ale Dallas se díky Dončičovi zvedl, sám se ujal vedení o 14 bodů, ale pak se nechal vyloučit za protesty druhý klíčový hráč Mavericks Kristaps Porzingis a Clippers zvítězili. I díky 29 bodům a 12 doskokům Kawhiho Leonarda a 27 bodům Paula George.

Jasný průběh mělo vítězství Toronta, která už ve druhé čtvrtině vedlo o 33 bodů a jasně Brooklyn přehrávalo. Fred VanVleet k tomu pomohl 30 body včetně osmi trojek z deseti pokusů. Celkem Raptoři dali 22 trojek, což je nový klubový rekord v play off.

Osobní rekord v play off zaznamenal také Jayson Tatum, který 32 body pomohl Bostonu zdolat Philadelphii. Té chyběl zraněný Ben Simmons, který musí na operaci a sezona mu skončila, naopak do hry se i přes nedávné zranění vrátil Joel Embiid, ale ani jeho 26 bodů a 16 doskoků Sixers nepomohlo.

Philadelphia přitom na začátku poslední čtvrtiny vedla po šňůře 15:0 o šest bodů, ale vzápětí Boston předvedl svou vlastní šňůru 9:0, získal vedení zpět a už ho nepustil. Sixers ještě minutu před koncem snížili na tři body, ale Celtics zápas dovedli k výhře přesnými trestnými hody.

Play off NBA v Orlandu - 1. kolo:
Východní konference - 1. zápasy:
Toronto - Brooklyn 134:110
Boston - Philadelphia 109:101.
Západní konference - 1. zápasy:
Denver - Utah 135:125 po prodl.
LA Clippers - Dallas 118:110

Reklama

Související témata: