Hlavní obsah

Velký návrat Satoranského zhatil povolávací rozkaz

Praha

Zpočátku bláznivý nápad, že by Tomáš Satoranský mohl začít hrát domácí ligovou soutěž basketbalistů za mateřský USK Praha, dokud nezačne v listopadu či prosinci nová sezona NBA, už dostával konkrétní obrysy. Znělo to zajímavě pro klub i nejlepšího českého hráče, šlo by o nesmírně atraktivní záležitost pro diváky, stopku realizaci ale celému projektu vystavil povolávací rozkaz z Chicaga.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Basketbalista Tomáš Satoranský z Chicaga.

Článek

„Možnost znovu obléknout po 11 letech dres USK se rýsovala, i když pro mě bylo těžké něco slibovat nebo konkrétněji plánovat nejen z důvodu závazků v Chicagu, ale především při nejasném termínu startu nové sezony NBA i dalších věcech, které s tím souvisí. Teď se ozvalo Chicago s jasným pokynem, že se mám brzy vrátit, čímž přestalo dávat smysl nějak prohlubovat myšlenku, že bych si zase zahrál českou ligu," vykládá Satoranský.

Když se česká hvězda během koronavirové pauzy NBA vrátila domů, začala na Folimance trénovat individuálně, tak jako každé léto. „Když se v srpnu rozběhla naplno i příprava našeho týmu, požádal Saty, zda s námi může trénovat, protože už mu chyběla klasická hra pět na pět," přibližuje manažer Michal Šob.

„Přes léto jsem se soustředil spíš na zlepšení individuálních činností, teď jsem už ale potřeboval začít dělat basket," vysvětluje Satoranský, proč přišel se žádost zapojit se do společné přípravy i s USK, odkud právě v roce 2009 odcházel ještě v juniorském věku do Sevilly.

„Samozřejmě jsme ho s radostí přijali. Pro naše mladé hráče to je čest a zkušenost mít někoho takového vedle sebe na tréninku," popisuje Šob, jenž si postupně začal hrát s nápadem, že by Satoranský jako odchovanec mohl nastoupit za USK i v utkáních, než odletí zpět přes Atlantik.

„Nejprve to bylo spíše ve vtipu, ale postupně celá akce začala mít jasnější kontury. Od začátku však bylo pevně dané, že nejzásadnější bude Tomášův program, který měl spoustu otazníků k dořešení. Jako klub jsme ale chtěli udělat maximum proto, abychom v případě zelené ze strany Chicaga byli připraveni," přibližuje Šob.

Jak běžel čas, naděje USK rostly, vždyť ligová premiéra čeká svěřence chrovatského trenéra Dina Repeši už 12.září na Folimance proti Pardubicím. „Dva týdny před startem domácí ligové soutěže jsme už tedy řešili pojištění i další potřebné náležitosti, jenže nyní Tomáš přišel s tím, že během pár dnů musí odletět zpět do Chicaga, kde mu začnou klubové povinnosti, a proto nemělo dál smysl možnost jeho angažmá rozvíjet, byť jsme se domluvili, že u nás může až do poslední chvíle trénovat," vysvětluje Šob

Reklama

Související témata: