Hlavní obsah

Satoranský poprvé ovládl žebříček nejlépe placených českých sportovců. Kolik bere a kdo je za ním?

Praha

Nejlépe placeným českým sportovcem je poprvé basketbalista Tomáš Satoranský. S výdělkem 242 milionů korun rozehrávač Chicaga ovládl žebříček časopisu Forbes před hokejistou Jakubem Voráčkem, který si v NHL vydělá v dresu Philadelphie 223 milionů korun za sezonu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Satoranský na archivním snímku.

Článek

Satoranský poskočil z loňského 17. místa díky nové smlouvě v NBA, v níž přestoupil z Washingtonu do Chicaga. S Bulls podepsal tříletý kontrakt s ročním platem deset milionů dolarů. Další příjmy má od sponzorů.

Na první pozici Satoranský vystřídal fotbalového brankáře Petra Čecha, který loni na jaře v dresu Arsenalu ukončil kariéru. Před rokem opanoval Čech žebříček Forbesu s částkou 218 milionů korun rovněž před Voráčkem.

Žebříčku, který v období od července do června následujícího roku zahrnuje platy sportovců a peníze ze sponzorských smluv, dominují hokejisté. V první desítce je šest hráčů NHL včetně sedmého Martina Hanzala, který v předchozí sezoně vydělal čtyři miliony dolarů, přestože kvůli zranění za Dallas ani jednou nenastoupil.

Hegemonii hokejistů narušili osmá tenistka Karolína Plíšková a fotbalista Patrik Schick s basketbalistou Janem Veselým, kteří se podělili o deváté místo.

Mezi 25 nejvíce vydělávajícími českými sportovci je 15 hokejistů, šest fotbalistů, dva basketbalisté a dvě tenistky. Pořadí uzavírá Petra Kvitová, která si pohoršila oproti loňské 13. příčce.

Forbes sestavuje žebříček od roku 2014. Pětkrát ho ovládl fotbalista Čech, jednou Voráček a nyní Satoranský.

Nejlépe vydělávající čeští sportovci podle magazínu Forbes (v milionech korun):
1. Tomáš Satoranský (basketbal, Chicago) 242
2. Jakub Voráček (hokej, Philadelphia) 223
3. David Pastrňák 182
4. David Krejčí (oba hokej, Boston) 167
5. Tomáš Hertl (hokej, San Jose) 149
6. Ondřej Palát (hokej, Tampa Bay) 126
7. Martin Hanzal (hokej, Dallas) 95
8. Karolína Plíšková (tenis) 93
9. Patrik Schick (fotbal, AS Řím)
a Jan Veselý (basketbal, Fenerbahce Istanbul) oba 89

Reklama

Související témata: