Hlavní obsah

Patří mezi absolutní basketbalové ikony. Životopis Kobeho Bryanta je plný zlatých úspěchů

V dresu Lakers strávil dvacet sezón a je považován za největší klubovou legendu. Ve zlato-fialovém dresu vyhrál pět titulů a historických tabulkách NBA mu patři ty nejvyšší místa. Kobe Bryant má v NBA přes 1300 odehraných zápasů, jeho poslední minuty však byly tragické, když se svou dcerou v roce 2020 zahynul při pádu helikoptéry.

Foto: twitter:@latimes, Twitter

Ve italském městě Reggio Emilia, kde strávil Kobe Bryant dětství, pojmenují po basketbalové legendě náměstí.

Článek

Když se 23. sprna 1978 Kobe Bryant ve Filadelfii narodil, jeho otec hrál za místní 76ers v NBA. O pár let později získal Joe Bryant angažmá v Itálii, kde tedy Kobe vyrůstal a kde se naučil mluvit španělsky a italsky. Zde se také rozhodl, že bude profesionálním basketbalistou.

Po návratu do USA nastoupil třináctiletý Bryant na střední školu Lower Marion na předměstí Filadelfie. Zde se vypracoval na jednoho z nejlepších středoškolských basketbalistů v Americe, získal řadu ocenění a svými výkony si řekl o pozornost všech vyhlášených univerzit.

Bryant, který dovedl jinak průměrnou Lower Marion High ke státnímu titulu, se však rozhodl pro v té době neobvyklý krok - jako sedmnáctiletý středoškolák se přihlásil do draftu NBA.

Zlatý dres Los Angeles Lakers

Bryanta nakonec z třinácté pozice draftovali Charlotte Hornets, krátce po draftu však mladíka vyměnili do Los Angeles Lakers. Slavný tým z „města andělů“ se v té době snažit dostat zpátky na výsluní a kromě Bryanta k tomu měla pomoci také další posila Shaquille O'Neal.

První sezony však byly pro dynamického rozehrávače složité. Zpravidla nastupoval z lavičky, dokázal však na sebe upozornit vítězstvím v tradiční soutěži smečařů během All Star víkendu. Jeho role se změnila s příchodem trenéra Phila Jacksona v roce 1999. Ten začal explozivního Bryanta využívat podobně, jako využíval Michaela Jordana během slavné dynastie Chicaga Bulls.

Kvůli stejné pozici a podobnému stylu hry byl Bryant právě s Jordanem často srovnáván, k dosažení jeho velikosti však potřeboval vyhrávat. S Jacksonem u kormidla a dominantním O'Nealem pod košem vyhrál Bryant v letech 2000-02 tři tituly v řadě. Tým Lakers z roku 2001, který v play-off prohrál jen jediný zápas, se dodnes řadí k těm nejlepším k historii.

Lakers se s Bryantem znovu dostali do finále NBA až v roce 2008. V tomto období byl Bryant nejlepším střelcem v lize se skvělými statistikami, na povrch však vycházely spekulace o jeho odchodu, ale také hádky se spoluhráči a dokonce obvinění ze znásilnění.

V novém tisíciletí byla navíc západní konference pořádně nabitá a Lakers se nedařilo probojovat přes týmy jako byly Phoenix Suns nebo San Antonio Spurs. Po prohraném finále s Bostonem v roce 2008 se Lakers znovu dostali na výsluní a vyhráli další dva tituly.

Šestý titul Bryant nikdy nezískal, ke konci kariéry se navíc musel potýkat se zraněními.

Jeho poslední sezonou byl ročník 2015-16 - v řadě dvacátý v dresu Lakers. Svůj poslední zápas v NBA odehrál 13. dubna 2016 proti Utahu, kdy nastřílel neskutečných 60 bodů.

Bryant byl basketbalovými fanoušky milován i nenáviděn. Často působil jako arogantní a sobecký hráč, celou ligou byl však respektován nejen za své basketbalové dovednosti, ale i za tvrdý a profesionální přístup k tréninku. Rozehrávač, který je jedním z nejúspěšnějších hráčů v historii a kterého mnozí považují za druhého nejlepšího hráče na své pozici (za Michaelem Jordanem), je dodnes mezi fanoušky jedním z nejpopulárnějších hráčů vůbec.

Výška, rodina, oskarový film a další zajímavosti

Bryant měřil šest stop a šest palců (198 cm) a vážil necelých sto kilo. Do roku 2006 nosil dres s číslem osm, poté si změnil číslo na 24 - obě čísla jsou týmem Lakers vyřazena. V národním týmu nosil číslo deset, se kterým vyhrál dvě olympijské medaile v Pekingu a Londýně.

V roce 1999 se oženil s tehdy sedmnáctiletou Vanessou Laineovou, se kterou měl čtyři dcery. V létě roku 2003 byl zatčen za údajné znásilnění devatenáctileté zaměstnankyně hotelu. Obě strany nakonec spor vyřešily mimosoudně, Bryantova manželka však požádala o rozvod, který nakonec neproběhl.

Byl přezdívaný „Black Mamba,“ a to v souvislosti se smrtícím útokem jedovatého hada. Byl vášnivým producentem hudby, zahrál si také v několika seriálech. V roce 2018 obdržel Oskara za krátký animovaný film „Dear Basketball“ (Drahý basketbale).

Jeho tvář zdobila několik značek, včetně Adidasu i Nike. Díky reklamám byl Kobe Bryant řazen mezi nejbohatšími sportovci na světě. Byl také velkým fotbalovým fanouškem, jeho oblíbené týmy byly AC Milán a FC Barcelona.

Tragická smrt

Kobe Bryant zemřel 26. ledna 2020 v Kalifornii. Se svou dcerou a dalšími sedmi pasažéry se snažil helikoptérou dopravit na basketbalový trénink. Kvůli počasí měl však pilot helikoptéry problémy a stroj se zřítil. Nikdo nepřežil.

Na tragickou událost reagoval celý svět, před Staples Center, kde Lakers hrají své zápasy, se ještě dlouho scházeli smutní fanoušci. NBA komisař po Bryantově smrti oznámil, že po něm bude pojmenována cena pro nejlepšího hráče Zápasu hvězd.

Zajímavá čísla v souvislosti s Kobem Bryantem:
1 - jednou nejužitečnější hráč v základní části NBA v sezoně 2007/08
2 - dvakrát nejužitečnější hráč finálové série NBA v 2009 a 2010
- dvakrát nejlepší střelec NBA v 2006 (35,4 bodu na zápas) a 2007 (31,6 bodu na zápas)
- dvakrát vítěz olympijských her v 2008 a 2012
4 - čtvrtý v tabulce nejlepších střelců NBA s 33.643 body (za Kareemem Abdulem-Jabbarem, Karlem Malonem a LeBronem Jamesem)
5 - pětkrát vítěz NBA v letech 2000, 2001, 2002, 2009 a 2010 (ve dvou finále byl poražen - v roce 2004 proti Detroitu a 2008 proti Bostonu)
8 - číslo jeho dresu do roku 2006
10 - počet trenérů, které poznal v Los Angeles Lakers
12 - počet trojek v zápase 7. ledna 2003 proti Seattlu, což byl rekord, který později překonal střelec Golden State Stephen Curry
13 - jeho pozice v draftu v roce 1996; vybrali si jej Charlotte Hornets, kteří jej ale vyměnili do Lakers za srbského pivota Vladeho Divace
13,6 - průměr bodů v dresu USA na OH 2008 a 2012
18 - tolikrát se účastnil Utkání hvězd NBA (jen Kareem Abdul-Jabbar má více účastí - 19)
20 - počet sezon strávených v NBA a zároveň v Los Angeles Lakers
24 - číslo jeho dresu od roku 2006
25 - v tolika zápasech NBA nastřílel víc než 50 bodů - jen Wilt Chamberlain (118) a Michael Jordan (31) mají více
81 - tolik bodů nastřílel v jediném zápase, 22. ledna 2006 ve vítězném utkání proti Torontu (122:104), což bylo 66,4 procenta bodů jeho týmu (lepší je jen Wilt Chamberlain, který v roce 1962 nastřílel 100 bodů)
5640 - tolik bodů nastřílel v play off (je čtvrtý za LeBronem Jamesem, Michaelem Jordanem a Kareemem Abdulem-Jabbarem)
26 200 - tolikrát vystřelil na koš v základní části (třetí za Karlem Malonem a Kareemem Abdulem-Jabbarem)
33 643 - tolik bodů nastřílel v NBA (čtvrtý za Kareemem Abdulem-Jabbarem, Karlem Malonem a LeBronem Jamesem)
323,3 - tolik milionů dolarů vydělal v NBA od svého debutu (z toho 25 milionů v poslední sezoně).

Reklama