Hlavní obsah

Tragédie! Hvězdný basketbalista Bryant zahynul při havárii

Aktualizováno

Svět sportu přišel o legendu! Jeden z nejlepších basketbalistů všech dob Kobe Bryant zahynul při nedělní havárii vrtulníku v Kalifornii. O úmrtí pětinásobného šampiona NBA a dvojnásobného olympijského vítěze informoval server TMZ, podle kterého byla jednou z obětí nehody i Bryantova třináctiletá dcera Gianna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Video zachycuje místo nehody Kobeho BryantaVideo: KABC, sntv

 
Článek
Fotogalerie

Jednačtyřicetiletý Bryant cestoval ve své soukromé helikoptéře Sikorsky S-76 s minimálně třemi dalšími lidmi. Stroj po pádu v kopcích u Calabasas severozápadě od Los Angeles zachvátil oheň a nikdo na palubě havárii nepřežil. Úřady potvrdily pět mrtvých, příčiny nehody se vyšetřují.

Podle dostupných informací Kobe Bryant a Gianna byli spolu s dceřinou spoluhráčkou a jejím rodičem na cestě na trénink do nedalekého sportovního centra.

Na sociálních sítích se okamžitě po zveřejnění zprávy začaly objevovat šokované, nevěřícné a zarmoucené vzkazy bývalých i současných basketbalistů, hvězd ze světa sportu i showbusinessu. Přidal se i prezident USA Donald Trump. U haly Lakers Staples Center vzniklo pietní místo.

"Neexistují slova, který by vyjádřila bolest, kterou cítím v tento tragický a smutný okamžik, kdy ztrácím přítele, bratra, partnera ve vítězných bitvách, parťáka a kámoše," tweetoval Shaquille O'Neal, jenž s Bryantem zářil v dresu Lakers.

"Jsem šokovaný. Slova to ani zdaleka nedokážou popsat. Neuvěřitelně smutný a tragický den," napsala další z basketbalových legend Scottie Pippen. "Jsem více než zničený. Můj velký brácha. Nemůžu, prostě nemůžu tomu uvěřit," uvedl Pau Gasol.

"To nemůže být pravda. Prosím, ne," napsala vycházející hvězda NBA Luka Dončič. "Pořád tomu nemůžu uvěřit," vzkázal osminásobný olympijský vítěz ve sprintu Usain Bolt. "Už teď nám chybíš," dodal šestinásobný šampion Super Bowlu Tom Brady.

Olympijský vítěz z Pekingu a Londýna ukončil kariéru v roce 2016 po dvaceti sezonách v NBA, které vesměs strávil v dresu Los Angeles Lakers. S manželkou Vanessou vychovával čtyři dcery, poslední se narodila vloni v červnu.

Bryant je jedním ze sedmi hráčů, kteří během kariéry v NBA pokořili hranici 30 000 bodů. Jeho bilanci 33 643 bodů v sobotu překonal LeBron James a v historickém pořadí ho odsunul na čtvrté místo.

Zajímavá čísla v souvislosti s americkým basketbalistou Kobem Bryantem, který zahynul v neděli při nehodě vrtulníku:
1 - jednou nejužitečnější hráč v základní části NBA v sezoně 2007/08
2 - dvakrát nejužitečnější hráč finálové série NBA v 2009 a 2010
- dvakrát nejlepší střelec NBA v 2006 (35,4 bodu na zápas) a 2007 (31,6 bodu na zápas)
- dvakrát vítěz olympijských her v 2008 a 2012
4 - čtvrtý v tabulce nejlepších střelců NBA s 33.643 body (za Kareemem Abdulem-Jabbarem, Karlem Malonem a LeBronem Jamesem)
5 - pětkrát vítěz NBA v letech 2000, 2001, 2002, 2009 a 2010 (ve dvou finále byl poražen - v roce 2004 proti Detroitu a 2008 proti Bostonu)
8 - číslo jeho dresu do roku 2006
10 - počet trenérů, které poznal v Los Angeles Lakers
12 - počet trojek v zápase 7. ledna 2003 proti Seattlu, což byl rekord, který později překonal střelec Golden State Stephen Curry
13 - jeho pozice v draftu v roce 1996; vybrali si jej Charlotte Hornets, kteří jej ale vyměnili do Lakers za srbského pivota Vladeho Divace
13,6 - průměr bodů v dresu USA na OH 2008 a 2012
18 - tolikrát se účastnil Utkání hvězd NBA (jen Kareem Abdul-Jabbar má více účastí - 19)
20 - počet sezon strávených v NBA a zároveň v Los Angeles Lakers
24 - číslo jeho dresu od roku 2006
25 - v tolika zápasech NBA nastřílel víc než 50 bodů - jen Wilt Chamberlain (118) a Michael Jordan (31) mají více
81 - tolik bodů nastřílel v jediném zápase, 22. ledna 2006 ve vítězném utkání proti Torontu (122:104), což bylo 66,4 procenta bodů jeho týmu (lepší je jen Wilt Chamberlain, který v roce 1962 nastřílel 100 bodů)
5640 - tolik bodů nastřílel v play off (je čtvrtý za LeBronem Jamesem, Michaelem Jordanem a Kareemem Abdulem-Jabbarem)
26 200 - tolikrát vystřelil na koš v základní části (třetí za Karlem Malonem a Kareemem Abdulem-Jabbarem)
33 643 - tolik bodů nastřílel v NBA (čtvrtý za Kareemem Abdulem-Jabbarem, Karlem Malonem a LeBronem Jamesem)
323,3 - tolik milionů dolarů vydělal v NBA od svého debutu (z toho 25 milionů v poslední sezoně).

Během kariéry získal Bryant vedle pěti prstenů pro vítěze NBA a zlatých olympijských medailí i dvě ceny pro nejlepšího hráče play off či cenu pro nejužitečnějšího hráče zámořské soutěže. Ocenění ale sbíral i po ukončení kariéry. V roce 2018 vyhrál za svůj krátký animovaný film "Drahý basketbale" Oscara a získal i televizní cenu Emmy.

O Bryantovi a jednom z jeho legendárních výkonů se shodou okolností hodně mluvilo pár hodin před nehodou. Událostí dne v NBA totiž byl posun Jamese na 33 655 bodů, čímž se dostal právě před Bryanta.

James před zápasem ve Filadelfii zaostával za Bryantem o 18 bodů a v úvodu třetí čtvrtiny jej předstihl. Nakonec zaznamenal 29 bodů a před sebou už má jen Karla Malonea (36 928) a rekordmana Kareema Abdula-Jabbara (38 387). Všechny čtyři nejlepší střelce ligy spojuje to, že hráli za Lakers.

Reklama

Související témata: