Hlavní obsah

Drama se šťastným koncem. Nymburk o výhře v Lize mistrů rozhodl dvě sekundy před koncem

Basketbalisté Nymburka zvítězili v dramatickém osmifinále Ligy mistrů nad italským Dinamem Sassari 90:89. O druhém vítězství českého celku v této fázi prestižní soutěže rozhodl trefou dvě vteřiny před koncem Hayden Dalton. Nymburští otočili domácí duel, v němž až o 14 bodů prohrávali, i díky 28 bodům nejlepšího střelce Jerricka Hardinga. Vedou tak neúplnou tabulku skupiny L.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva Marco Spissu ze Sassari a Jerrick Harding z Nymburka.

Článek

"Je to úžasný pocit. Za tuhle výhru musíme být opravdu rádi, protože to byl pro nás těžký a ne zrovna povedený zápas. Dělali jsme hodně chyb. Ale jako tým jsme zabrali a vyhráli. Já sice trefil tu poslední střelu, ale předtím dali jiné důležité střely Omar (Prewitt) a Paly (Lukáš Palyza). Dali nám tím šanci ještě bojovat o výhru," řekl Dalton.

Svěřenci Orena Amiela nastoupili bez zraněného kapitána Vojtěcha Hrubana, který si v minulého zápase s Bambergem natrhl stehenní sval. Kvůli zranění dnes chyběl i zkušený pivot Petr Benda. A nepřítomnost dvou důležitých hráčů byla v první půli znát.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trenér Nymburka Oren Amiel udílí pokyny hráčům v závěru utkání.

"Hlavní bylo, že jsme se nevzdali. I já už si v jednu chvíli myslel, že už to nepůjde otočit. Ale hráči to dokázali. Občas se to ani nedá vysvětlit. My nehráli dobře, byl jsem hodně naštvaný za to, jak jsme hráli první půli. Soupeř má hodně zvláštní styl hry a bylo těžké pro nás se s ním vyrovnat. Ale bojovali jsme," uvedl kouč Amiel.

Hosté drželi Nymburk na distanc

Hosté, kteří v úvodním osmifinálovém duelu nestačili na Zaragozu (83:95), nedovolili českým mistrům žádný nástup do trháku a naopak sami šestnáctibodovou šňůrou ve druhé čtvrtině otočili ze stavu 31:28 na 31:44. Přestože pak Nymburk ještě zareagoval, v poločase prohrával o deset bodů 40:50. Tři hráči Sassari už měli na kontě dvojciferný počet bodů.

Nymburští basketbalisté však po přestávce spustili velkou stíhací jízdu a hlavní role se ujal Jerrick Harding. Americký rozehrávač byl už se 17 body po třetí čtvrtině nejlepším střelcem zápasu a v parádním tempu pokračoval i v závěrečné části, kdy přidal dalších 11. Utkání dokončil s 28 body.

V závěru se navíc chytili i jeho spoluhráči a navzdory trefě Bilana, který ještě 54 vteřin před koncem zajistil Sassari čtyřbodový náskok, dospěl zápas po další Palyzově trojce do napínavého konce. Ten rozhodl košem dvě vteřiny před koncem Dalton, autor celkově 10 bodů. Nymburk tak udělal další krok k postupu do čtvrtfinále.

"Tohle je naše akce na vyhazování zpod koše. Zahlásili jsme to a vyšla perfektně a já měl parádní střelu. Ještě jednou je třeba ocenit Palyzu za tu clonu a Retina Obasohana, že mě našel. Byla to asi moje první vítězná střela takto v posledních vteřinách zápasu. Je to skvělý pocit," dodal Dalton.

Kouč Sassari Gianmarco Pozzecco se na tiskové konferenci v emotivním projevu zlobil, že rozhodčí podle videa přehodnotili po akci Obasohana aut ve prospěch Nymburka a po dalším takovém souboji už situaci nezkotrolovali a rozhodli rovnou pro domácí.

"Není to fér," zopakoval rozohněný Pozzecco devětkrát během 75 sekund trvajícího projevu, než se sebral a odešel. "Na ten druhý se nejdou podívat. Moji kluci sem cestovali pětadvacet hodin, aby tady hráli zápas. Prosil jsem je, ať se jdou podívat, ale nešli," prohlásil k dění, které viděl jinak, než sudí.

Basketbalová Liga mistrů - osmifinále:
Skupina L - 2. kolo:
ERA Nymburk - Dinamo Sassari 90:89 (25:21, 40:50, 64:70)
Nejvíce bodů: Harding 28, Prewitt 17, Dalton 10 - Gentile 18, Bilan a Burnell po 17. Fauly: 19:21. Trestné hody: 19/9 - 9/3. Trojky: 11:8. Doskoky: 40:43.
1.Nymburk220181:1764
2.Zaragoza11095:832
3.Sassari202172:1852
4.Bamberg10187:911

Reklama

Související témata: