Hlavní obsah

Izraelský trenér Amiel skončil na lavičce basketbalistů Nymburka

Aktualizováno

Izraelský basketbalový trenér Oren Amiel končí na lavičce českého mistra Nymburka, který vedl jako hlavní kouč od roku 2017. Předtím strávil v klubu dalších pět sezon jako asistent Ronena Ginzburga. Suveréna domácí scény dovedl dvakrát za sebou i do Final Eight Ligy mistrů. Klub měl o Amiela nadále zájem, ale nedomluvil se s ním na nové smlouvě. Jeho nástupce oznámí v příštích dnech.

Foto: Profimedia.cz

Oren Amiel končí na lavičce českého mistra z Nymburku

Článek

"Každý příběh jednou končí. Loučit se je vždy těžké, zvláště když jde o člena rodiny. A Orena po těch mnoha společně strávených letech bereme jako člena naší basketbalové rodiny. Nyní ale nastal čas, kdy se naše cesty musí rozejít," uvedl v tiskové zprávě výkonný ředitel Nymburka Ondřej Šimeček.

Jako hlavní kouč dovedl Amiel Nymburk ke třem mistrovským titulům, protože ve zrušeném ročníku 2019/20 nebyl udělen. Letos klub triumfoval v lize posedmnácté za sebou.

"Vzhledem k úspěchům, které s naším týmem měl, začala Orenova hodnota přerůstat naše možnosti. Nepochybuji, že nyní dostane šanci ukázat své trenérské schopnosti v některém z ještě větších evropských klubů. My mu budeme držet palce. A kdo ví, třeba se k nám jednou vrátí," doplnil Šimeček.

Devětačtyřicetiletý Amiel přišel do Nymburka v roce 2010 jako asistent Ginzburga, už předtím externě spolupracoval s předchozím koučem Mulim Katzurinem. U týmu působili do roku 2013 a po dvouletém angažmá Litevce Kestutise Kemzury se vrátili. Od roku 2017 Ginzburg zůstal už jen u české reprezentace a Amiel se posunul do role hlavního kouče.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jerrick Harding z Nymburka ve finále proti Opavě.

V té vyhrál 152 ze 154 zápasů domácí soutěže. V Lize mistrů měl bilanci 37 výher a 21 porážek a loni v ní byl vyhlášen nejlepším trenérem. Loni přistoupil při šetření kvůli dopadům pandemie koronaviru na nižší plat a setrval na lavičce.

Tým vedl se slovinským asistent Aleksanderem Sekuličem, který od loňského listopadu je i hlavním trenérem slovinské reprezentace.

"Věděl jsem, že pravděpodobně nebude pokračovat, ale dneska samozřejmě bylo to oficiální potvrzení. Končí jedna éra a nějaká nová začíná. Myslím, že jsme toho s Orenem dokázali docela dost, klub byl pod jeho vedením úspěšný. Takže nezbývá než poděkovat," řekl kapitán Nymburka i české reprezentace Vojtěch Hruban.

"S tím, jak jsme byli úspěšní poslední sezony a jaký kredit mu dávali ostatní třeba teď naposledy na Final Eight v Novgorodu, tak bylo jasné, že Nymburk bude mít hodně těžké ho udržet," dodal Hruban.

Reklama

Související témata: