Hlavní obsah

Basketbalová liga mužů se bude hrát v nadcházející sezoně s baráží

Basketbalová liga mužů se bude hrát v nadcházející sezoně i s baráží o udržení, která se naposledy konala v ročníku 2018/19. Další ročník totiž zůstal při pandemii koronaviru nedohraný a po úpravách v uplynulé sezoně se původně naplánovaná baráž také nekonala, z nejvyšší soutěže nikdo nesestupoval. Kluby věří, že tentokrát vše proběhne beze změn.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva Radovan Kouřil z Opavy, Retin Obasohan z Nymburka, Petr Benda z Nymburka a Jakub Šiřina z Opavy.

Článek

"Předpokládám, že na podzim už vše bude fungovat normálně. Parametry pro kolektivní hry bude nastavovat Národní sportovní agentura, s níž spolupracujeme. Věříme, že díky rozvolnění do normálního stavu diváci budou moct být v hledištích v maximálním počtu," uvedl po dnešním zasedání Asociace ligových klubů předseda NBL Tomáš Kotrč.

Start nové sezony tradičně s 12 celky je naplánován na polovinu září. Po dvoukolové základní části (22 zápasů) bude hrát první osmička v A1 opět dvoukolový program (14 zápasů) a spodní čtyřka v A2 (12 kol). Následovat bude předkolo pro celky ze 7. až 10. místa (na dvě výhry), čtvrtfinálové a semifinálové série na čtyři vítězství, souboj o bronz na dvě výhry a finále na tři.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Basketbalisté Nymburka slaví zisk mistrovského titulu.

V uplynulé sezoně se hrálo nakonec jen čtvrtfinále a semifinále na tři vítězné duely a finále na dvě výhry. Poslední tým skupiny A2 čeká baráž s nejlepšími dvěma celky první ligy, která se bude hrát na jednom místě. Postoupí jen celkový vítěz.

Foto: BKt Opava

Druhý semifinálový duel basketbalové ligy mezi Opavou a Kolínem.

"Konání baráže podpořily všechny kluby NBL. V tomto ročníku v rámci postcovidové situace baráž bude, v dalších sezonách se možná bude zvažovat i varianta s přímým sestupem a postupem s tím, že postupující z první ligy by musel splňovat kvalitativní kritéria pro účast v NBL," podotkl Kotrč.

Podle Kotrče se také v nejbližší době bude řešit i sjednocení kvót cizinců pro baráž tak, aby celky z první ligy nebyly znevýhodněny. V současné době platí pro NBL limit 5 cizinců na tým pro nasazení do zápasu, v první lize jsou jen dva. Finálně to rozhodne Výbor České basketbalové federace.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Basketbalisté Nymburka slaví zisk mistrovského titulu. Pohár drží Retin Obasohan.

Po nesestupové sezoně v nejvyšší soutěži skončily po 11 letech z finančních důvodů Svitavy a nahradil je Jindřichův Hradec. "Nováček z Jindřichova Hradce to bere velmi zodpovědně. Má dva profi trenéry, posiluje a počítá s udržením soutěže. I geograficky je dobré, že obsáhneme Jihočeský kraj. Očekávám i velké zlepšení týmu oproti době, kdy z NBL sestoupil," řekl Kotrč.

"Asi každý si všiml, že třeba Brno poslední sezonu ukázalo velmi profesionální práci a lze čekat jeho další progres. A Opava se podruhé přihlásila do Ligy mistrů a jistě chce ukázat, jak vážně to se svým zlepšováním myslí," pochvaloval si Kotrč, že může mít od sezony 2018/19 opět s Nymburkem i druhého zástupce v nejlepší elitní klubové soutěži FIBA.

Reklama