Hlavní obsah

Trpké procitnutí basketbalistů. Nepadaly nám trojky a měli jsme moc ztrát, přiznal Satoranský

Reprezentanti dobře cítili, že tohle nebyl jejich den. Úvodní zápas olympijské kvalifikace basketbalistů Česku prostě nevyšel, na přesnější a účinnější hru Turků nemělo v kanadské Victorii žádnou protizbraň. Pokud nemá záhy skončit sen o účasti národního týmu na OH po 41 letech, bude to chtít už příště proti Uruguayi rapidní proměnu výkonu a především daleko přesnější hru.

Foto: Chad Hipolito, ČTK/AP

Tomáš Satoranský (vpravo) a Turek Furkan Korkmaz.

Článek

„Věděli jsme, že nás na úvod čeká nesmírně těžký soupeř a po utkání musím uznat, že Turecko si zasloužilo vyhrát. Největší rozdíl bych viděl v úspěšnosti trojek," připomněl kapitán Tomáš Satoranský, že soupeř jich poslal do koše 12 ze šestadvaceti pokusů, zatímco národní tým trefil jen šest trojek a přitom jich vystřelil třiadvacet. „Taky jsme si vytvořili možnosti k volným střelám zdálky, jenže jsme ani zdaleka neproměňovali tolik jako soupeř," litoval Satoranský a připouštěl, že občas české mužstvo hledalo herní shodu.

Když zkoušelo s nepříznivě se vyvíjejícím zápasem ještě něco udělat a nadechovalo k útoku, jenž mohl Česko dostat na dostřel, draze platilo za každou chybičku. Patnáct ztrát národního týmu je v ostrém kontrastu s tím, že Turci přišli o míč jen sedmkrát a ke konci utkání vycítili šanci vyčerpané české hráče dorazit. „Z hlediska úvah o postupu je úplně jedno, jestli jsme prohráli o bod nebo o sedmnáct," uvědomoval si Satoranský.

„Moc nám to tam nepadalo, ale nad tím už nemá cenu brečet, ten zápas už je pryč. Na Uruguay musíme vyrukovat s energií, kterou jsme měli proti Turkům bohužel jen chvílemi. Když s ní ale vydržíme hrát prakticky celý zápas a zlepšíme procento střelby, tak myslím, že máme šanci zvítězit a dál snít olympijský sen," uvažoval pivot Jan Veselý, jenž zaznamenal třináct bodů a jedenáct doskoků.

„Příště musíme zahrát daleko fyzičtěji, zejména ve třetí i poslední čtvrtině jsme nebyli tak svěží, jak bychom si představovali, ale na tomto specifickém turnaji opravdu není čas na únavu. Za nějakých dvacet hodin hrajeme zápas, který rozhodne, jestli postoupíme ze skupiny a ještě zůstaneme ve hře o Tokio, nebo pojedeme hned domů," uvědomoval si Satoranský, jediný český hráč z NBA.

Turecko se přitom pořádně nadřelo, než porazilo Uruguay. Ještě pět minut před koncem jihoamerický celek vedl 79:74. Aby favorit urval výhru, musel trenér Ene do posledních vteřin držet na hřišti všechna esa z NBA v čele s Osmanem z Clevelandu, Korkmazem z Philadelphie a Ilyasovou z Utahu.

Foto: Chad Hipolito, ČTK/AP

Lukáš Palyza (vlevo) v souboji s Turkem Furkanem Korkmazem.

„Uruguay mě překvapila, že se tu při svém úvodním vystoupení předvedla jako velice dobře organizovaný tým, který dokáže být hodně agresivní v obraně. Má výbornou hru z perimetru i v dolním postavení. Jestli nad ní chceme vyhrát, musíme jít s výkonem dost nahoru. Snad opravdu dokážeme zahrát líp než proti Turkům," doplnil autor patnácti bodů z úvodního českého vystoupení ve Victorii. (kez)

Reklama

Související témata: