Hlavní obsah

Zase posílal míč, kam patří. Jsme jako rodina a zkusíme zaskočit i Řecko, říká Schilb

Martin KézrPrávo

Už je to 41 let od posledního vystoupení basketbalové reprezentace na olympijských hrách. Současný národní tým dělí od cesty na OH v Tokiu jediná výhra. Vítěz duelu Česko-Řecko, který začne v kanadské Victorii v  pondělí v  1.05 h našeho času, si už vybojuje účast pod pěti kruhy. Nejstarší z  českých hráčů, 37letý Blake Schilb, se fenomenálním výkonem proti Kanadě, kdy táhl tým 31 body, zasloužil o udržení české olympijské naděje při životě.

Foto: Chad Hipolito, ČTK/AP

Blake Schilb (vlevo) v zápase s Kanadou.

Článek

„Proti Kanadě to byl úžasný zápas ve skvělé atmosféře. Jsem rád, že se práce, kterou jsem pro tým odvedl, nám všem vyplatila. V prvních dvou zápasech proti Turecku a Uruguayi to ode mě nebylo dobré, ale trenér a spoluhráči mi stále věřili. Bylo krásné sledovat, že míč z mé ruky zase padal, kam patří. Když proletí obroučkou, tak je to vždycky fajn," usmál se Schilb, autor sedmi z třinácti českých trojek, které přispěly  výhře 103:101 v prodloužení.

Favorizovaný domácí výběr, jehož osm hráčů působí v NBA, neskutečně deptal svou střelbou. „Od začátku nám to padalo a uvědomili si, že s nimi můžeme hrát. Našli jsme správný rytmus a zase se ukázalo, že i když nás všichni pasovali na outsidera a Kanada měla skvělou soupisku a byla opravdu silná, my jsme tým bojovníků hrajících srdcem," tvrdil Schilb.

Kdykoli vstoupíme na palubovku, každý z nás je připraven tomu druhému pomoci. Předvedli jsme, že tým má charakter, je mentálně silný. Jsme jako rodina, spolu můžeme vyzvat kohokoli a dosáhnout i velkých věcí. Když se nám povedlo vyřadit Kanadu, zkusíme to i příště proti Řecku. Uděláme pro to maximum, o tom nikdo nemusí pochybovat," pronesl nejvytíženější muž zápasu, jenž odehrál přes 42 minut.

Foto: Chad Hipolito, ČTK/AP

Ondřej Balvín.

„Když jsem Blakea nominoval na olympijskou kvalifikaci, možná byl někdo překvapený, protože rok nehrál. Já mu ale věřil a jsem za něj rád, že se mu to povedlo. Rozhodně šlo o jeden z nejlepších výkonů v kariéře," řekl trenér Ronen Ginzburg na adresu rodáka z Illinois, jenž v Česku založil rodinu a přijal před šesti lety občanství.

Když loni Schilbovi skončila ve francouzské Remeši smlouva, vrátil se do rodné země. V USA se věnoval podnikání, trávil čas s rodinou a v kondici se držel individuálními tréninky. Dvakrát týdně si chodil zahrát oblastní ligovou soutěž s přáteli či bývalými basketbalisty a zvažoval konec kariéry. Nakonec v něm ale podle něj "zvítězila nátura hráče".

Foto: Chad Hipolito, ČTK/AP

Ondřej Balvín (vlevo) a Kanaďan Andrew Nicholson.

Do profesionálního basketbalu se vrátil letos v dubnu, kdy se připojil k USK Praha, za nějž hrál českou ligu a připravil se na olympijskou kvalifikaci. „Nebyl jsem si vůbec jistý, že se dokážu nachystat a vejdu se do sestavy reprezentace, ale trpělivě jsem makal a teď přichází odměna, že zase můžu být u toho, když se píší dějiny českého basketu, podobně jako předloni na šampionátu v Číně," připustil Schilb.

Koš Tomáše Satoranského z předposlední vteřiny prodloužení rozhodl o českém vítězství a definitivně tak roztrhal papírové předpoklady a zničil kanadskou touhu po olympijské účasti. „Střela o desku na konci byla prostě neskutečná. Je to jako když sledujete krásný film, ale víte, že tohle je realita. Šlo o skvělý moment a nemůžu být víc hrdý, že jsem mohl být jeho součástí. Znám Satyho už jako teenagera, takže vidět jeho vývoj v basketbalovou osobnost je úžasné. Dodává nám energii a máme štěstí na skvělého lídra," řekl Schilb.

Reklama