Hlavní obsah

Opava vyrazila za Ligou mistrů autobusem. Nádherný výlet, vtipkoval ironicky kouč

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Basketbalisté Opavy porazili ve slovenském Lučenci ve finále Federálního poháru Spišské Rytíře (95:68) a získali první trofej v sezoně. Úspěch by to neměl být rozhodně poslední. Slezané vstupují do sezony se smělými ambicemi. „Chceme zopakovat ligové finále, být úspěšnější v českém poháru a k tomu dobrými výkony posbírat zkušenosti v evropském poháru," uvedl trenér BK Opava Petr Czudek.

Foto: bkopava.cz

Posila Opavy Švéd Mattias Markusson (nejvyšší) byl na Federálním poháru vyhlášen nejlepším hráčem

Článek

Sbírat je Opavané začnou už tento čtvrtek, kdy v Bulharsku rozehrají kvalifikaci o Ligu mistrů. Střetnou se s vítězem utkání mezi domácím Levski Sofia a ukrajinským týmem Prometey, který vede kouč českého národního týmu Ronen Ginzburg.

Do Sofie vyrazili autobusem v pondělí vpodvečer. „Čeká nás v uvozovkách nádherný výlet. Bude to hodně komplikované, chceme ale uspět a doplnit v Lize mistrů Nymburk," zdůraznil Czudek.

Opavané nejsou favority skupiny, z níž postoupí pouze vítěz. „V basketu je možné vše. Věřím, že se stane trochu malý zázrak a dokážeme to," řekl Czudek. „Když nepostoupíme, budeme hrát FIBA Euro Cup," dodal Czudek.

Přijdou posily?

I kvůli účasti v evropských pohárech se Opavané poohlíželi po letech po posilách i mimo hranice České republiky. A přivedli 221 centimetrů vysokého pivota Mattiase Markussona. „Minulou sezonu jsme končili s Petrem Bohačíkem, což se nám velmi osvědčilo. Petr se ale vrátil do Ostravy, proto jsme hledali jinde. Mattias se jeví velmi dobře," řekl na adresu urostlého Švéda, který byl na Federálním poháru vyhlášen nejlepším hráčem, kouč Czudek.

Opavskou kabinu už na konci minulé sezony posílil Radovan Kouřil, vrátil se také Rostislav Dragoun. Jediným odchodem je ztráta rozehrávače Lukáše Bukovjana. „S posílením jsem spokojený. Potřebovali jsme pivota, zůstal Kouřil, který může zaskočit za Šiřinu, a Dragoun posílí hru na křídlech. Tam už máme trochu přetlak, ale konkurence je dobrá," uvedl Czudek.

Opavané vstupují do sezony s novým logem a smělými ambicemi. „Co se týče rozpočtu, se s Nymburkem nemůžeme rovnat, ale nechceme se spokojit s tím, že jsme věčně druzí. Nechceme nikoho dohánět, chceme soupeře předehnat. Naše sebevědomí je velké," naznačil smělé plány Opavy předseda představenstva klubu Radim Vysocký.

„Asi si budu muset hledat nové zaměstnání," smál se Czudek a už vážněji dodal: „Nymburk je odskočený, ale nechceme být pořád shrbení. Zároveň to ale neznamená, že tu najednou budeme mít pět cizinců. Budeme i nadále stavět na našich klucích a přál bych si, abychom jim pomohli do národního výběru," uvedl Czudek.

Reklama

Související témata: