Hlavní obsah

NBA ani v této sezoně nebude testovat basketbalisty na marihuanu

Vedení NBA se s hráčskou asociací NBPA dohodlo na tom, že stejně jako v minulé sezoně nebude ani v novém ročníku testovat basketbalisty na marihuanu. Pokračovat bude testování na látky zvyšující výkonnost a drogy typu metamfetaminu, kokainu a opiátů.

Foto: Gary A. Vasquez, Reuters

NBA ani v této sezoně nebude testovat basketbalisty na marihuanu (ilustrační foto)

Článek

NBA zastavila testování loni v březnu, kdy byla liga přerušena kvůli koronavirové pandemii. Poté se s hráčskou unií dohodla na testování na látky zvyšující výkonnost při dohrávce sezony v "bublině" v Disney Worldu na Floridě, ale marihuana už na seznamu látek nebyla a od té doby se na něj nevrátila.

O dekriminalizaci marihuany se na politické úrovni hovoří už léta, více než polovina států USA držení malého množství této látky nepostihuje. O přezkoumání statusu konopí coby zakázané látky se debatuje i ve sportovním světě. Expertní skupinu kvůli tomu vytvořila i Světová antidopingová agentura (WADA), na jejímž seznamu zakázaných látek marihuana i pro rok 2022 figuruje.

Marihuana se dostala do centra pozornosti před olympijskými hrami poté, co kvůli jejímu užití přišla o start v Tokiu horká favoritka na sprinterské zlato Sha'Carri Richardsonová. Pozitivní test měla při americkém šampionátu v Eugene, po němž následoval měsíční zákaz startů.

Reklama