Hlavní obsah

Vlasy a jejich úprava. Téma, které ženy nikdy neopouští

Praha

Jednou se kdosi Emila Zátopka zeptal, proč má při běhu tak urputný výraz. A on odpověděl: „Zkuste běžet pět kilometrů a vypadat u toho dobře.“ Jenže ženy běžkyně dobře vypadat chtějí. Upoutat mohou třeba i účesem.

Foto: RunCzech

Dlouhé vlasy při běhu nevadí.

Článek

Atletky potřebují účes, který je pohodlný, jednoduše se upravuje a zároveň dokáže udržet vlasy pohromadě. Ale jaký zvolit? Krátké vlasy, nebo dlouhé? Začněme těmi dlouhými.

Třeba olympijská šampiónka v běhu na 400 metrů Sanya Richardsová - Rossová má mnoho zkušeností s vlasovým stylingem. Aby své vlasy udržela mimo obličej, splete si například copánek z předních vlasů. Ten začíná na jedné straně u spánku a končí na straně druhé.

I švédská výškařka Emma Greenová ví, jak udržet své vlasy při závodech mimo hru. Její copánkový účes je zároveň velmi stylový.

Poletující vlasy kolem hlavy mohou při sportu překážet. Základem je tedy dostat vlasy pryč z obličeje. Některým ženám postačí obyčejný culík, ty parádivější z nás zvládají i takzvané zaplétání – a to může být buď jednoduché, nebo francouzské.

Vysoký culík s omotaným pramínkem

Vysoký culík si mohou dovolit ženy s lehčími vlasy, jinak hrozí, že se vám gumička bude při pohybu sesouvat. Culík obmotejte pramínkem vlasů kolem gumičky a sepněte pinetkou pod culíkem.

Zaplétaný francouzský cop

Vede například od spánku kolem hlavy, vypadá zajímavě, ale předně má i spoustu praktických výhod. Nepolezou vám vlasy do obličeje, nikde vás nebudou lechtat, ani tahat v culíku. Zaplétaných francouzských copů existuje celá řada.

Drdol

Pokud se po cvičení chystáte ještě někam vyrazit, vsaďte na vysoký drdol. Vlasy se v něm zašpiní nejméně. Po běhání je můžete rozpustit, načechrat a vyrazit ven.

Krátké vlasy

Účes z krátkých vlasů je praktický – rychle suchý a tvarově téměř stabilní. Krátké vlasy v sobě navíc mají kombinaci sexappealu a sportovní elegance. Nejsou ale pro každého, sluší hlavně ženám se souměrnou tváří, přitahují totiž pozornost k nedostatkům, jako je třeba velký nos. Krátké vlasy jsou přece jen i trochu nepraktické – častěji musíte běhat i za svým kadeřníkem.

Sportovní účesy – Tipy & triky

Nepoužívejte gumičky s kovovými částmi. Ty by mohly vést k poškození a zničení vlasů.

Vhodná je velká gumička jako čelenka ke stažení vlasů kolem celého obličeje. Taková čelenka nejen že podrží vaše vlasy na místě, ale také může být barevnou a zajímavou součástí vašeho outfitu.

Učešte vlasy dozadu z čela do trendy patky, aby vás vlasy neobtěžovaly a nebránily vám v koncentraci. Ofina se může sepnout dozadu nebo rozdělit na strany, kde se připevní sponkami nebo klipsy.

Řešíte vlasy při běhání?
Ano
74 %
Ne
26 %
Celkem hlasovalo 945 čtenářů.

Reklama

Související témata: