Hlavní obsah

Jak nestárnout a být stále mladý? Tato dáma má recept

Praha

Říká se, že zraje jako víno. A tahle s jamajskými kořeny má sílu. V pozdějším věku, jako je 76 let, většina seniorů zpomaluje a klidní svoji životní dráhu, ale najdou se výjimky. Mezi ně patří i prababička Rose Greenová, která je americkou sprinterskou šampiónkou. Má medaile v běhu na 200 a 400 metrů. K tomu drží americký rekord v běhu na 60 metrů.

Foto: Foto: gazette.net

Rose Greenová a její kouč Cortez Austin. Žádní mladíci, ale maji touhu, což se počítá.

Článek

Tato žena je jednou z nejlepších ve své věkové skupině. Ano, může se vám zdát, že v tomto věku nejde o nejrychlejší časy, ale nezapomínejte, že této běžkyni, která tráví čas na tartanu, bude za čtyři roky osmdesát let. „Ona je světová třída, trénuje jako blázen," říká o ní její trenér Cortez Austin.

Greenová trénuje s koučem sedm dní v týdnu. Na dráze trenér, mimo trochu více než jen kouč. Seznámili se před čtyřmi lety. Dlouhý čas, vysoký věk, ale nedostává se jí speciálního zacházení. „Myslím, že jsem velmi milý kouč, mohla by si to myslet," usmívá se Austin.

„Řekni to ještě jednou, tvá forma není v pořádku, ty nebudeš taky rychlý, jak by si mohl být," připojuje se ve špičkování sprinterka. „Je velmi přísný, i když jsme milenci," dodává atletka pro myfoxdc.com.

Kdo je z Jamajky, je dobrý sprinter

Ona jamajského původu. A kdo je z Jamajky, je dobrý sprinter. „To mi řekl jeden starší chlap, je mu jedenadevadesát let. Ty jsi z Jamajky, byla jsi narozena pro sprint, jdi tomu naproti," popsala část svého příběhu Greenová, která je duchem stále mladá.

A tak trénuje, sprintuje, učí se. Kolegové běžci a studenti ji berou jako inspiraci. Přece jen v takovém věku moc dam nenavléká tretry a neměří si čas na oválu. „Ona je jako celebrita, tady není otázek, ona je inspirace," je pyšný trenér. „Slyšela jsem to mnohokrát, začínám věřit, že mohu být inspirací pro všechny ty lidi," usmívá se prababička, která se v Americe usadila v roce 1960.

Miluje medaile, rekordy

Běhá pro zábavu, ale v srdci má místo, kde je bojovníkem, který chce soutěžit, rvát se. I přes svůj věk zdaleka nekončí. „Pracuju na tom, abych se dostala na světový rekord. Proč ne," má jasno Greenová, která se chystá na národní mistrovství seniorů, které se uskuteční v červenci. „Vždycky jsem měla talent pro sprint, skákání a těžký trénink. Je skvělý pocit závodit, získávat medaile a lámat rekordy. Já tohle miluji," přiznala pro gazette.net.

Patrně asi o dost více než krmení holubů a pěstování rajčat jako její vrstevnice.

Reklama

Související témata: