Hlavní obsah

Kráska, kterou hlídá strážný anděl, touží po rekordu. Dosáhne na něj?

Praha

Jacque Wilkinsová je krásná žena, která miluje boty, což není u dam nic překvapivého. Ač oplývá půvabem, ráda a s vášní nazouvá i běžecké tenisky a vyráží za kilometry, a to přímo maratónskými. V květnu tato Američanka vyhrála soutěž krásy v Georgii, také byla nejvíce fotogenická. Navíc získala i titul sympatie.

Foto: Facebook: Jacque Wilkinsová

Jacque Wilkinsová, když zrovna neběhá a přednost mají boty na jehlách.

Článek
Fotogalerie

Její vášní je obuv. A to ať jde o vysoké podpatky, tak běžecké boty. Působivé úspěchy má na poli krásy, ale i ty na silnicích se nenechávají zahanbit.

Devětadvacetiletá Wilkinsová má za sebou už třicet maratónů, včetně čtyř po sobě jdoucích v Bostonu. Letos v dubnu zaběhla čas 3:18:55, a to i přesto, že v únoru měla zdravotní problémy s nohou a musela snížit své tréninkové dávky.

V červenci dokončila maratón v Livingstonu. Sice dosáhla horšího času než v dubnu, ale mezi ženami vyhrála. „Ona vidí maratóny jako příležitost k běhání na památku své matky," řekl pro server runnersworld.com její otec.

Wilkinsová vyrůstala v Renu, v Nevadě. Když jí bylo deset let, vystupovala v baletu Louskáček, ale sport ji brzo stáhl z jeviště pryč. Našla si jinou scénu. „Měla přirozený talent," přiznal otec. Hrála také softball. Stejně jako její matka byla zvolena královnou plesu v posledním ročníku na střední škole. Jenže její nejlepší přítelkyně ji neviděla nikdy nosit tuto korunku. Když bylo dceři šestnáct let, matka zemřela po sedmiletém boji s rakovinou prsu.

Má svého strážného anděla

Nechtěla soutěžit v kráse, ale na jaře roku 2004 se k ní dostala brožura pro tuto soutěž. Poté zjistila, že za první místo dávají 500 dolarů na stipendium. „Myslela jsem si, pokud vyhraji, mohl by to být způsob, jak pomoci tátovi platit za vysokou školu."

Vyhrála. A nezůstalo jen u střední školy. V roce 2010 byla už na univerzitě, běžela svůj první závod a získala finance na vysokoškolské vzdělávání. První maratón dokončila v roce 2009. Od té doby běhá tři až čtyři ročně a je vodičkou na čtyři hodiny. „Po celou dobu závodu mluvím, vždycky se mi zdá potom vzdálenost kratší," překvapuje během bitvy s časem ostatní běžce.

Jejím dlouhodobým cílem je dokončit maratón ve všech padesáti státech USA. Ten v Tennessee byl už osmnáctý. „Myslím, že moje máma mi pomáhá se prosadit v maratónu. Je to můj anděl strážný, který se mnou běží," přiznává s dojetím Wilkinsová.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články