Hlavní obsah

Běžkyně a sebeobrana. Jak se vypořádat s přepadením?

Markéta LyachováSport.cz

Léto ještě neskončilo, dny se už ale pozvolna začaly zkracovat. Doba, kdy budu vybíhat za tmy není daleko. Znáte to: rodina i práce pohltí většinu vašeho času, a tak běháte, kdy se dá. Běh ve tmě mi sám o sobě nevadí. Mám jiný problém – prostě se bojím. Vždyť stačí trochu zasurfovat internetem a zjistíte, že o napadení běžkyň není v Česku nouze.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Na útok násilníka se nedá nikdy připravit, ale znát možná řešení se může vyplatit.

Článek

Při běhu po setmění odkládám svou oblíbenou muziku a mám uši nastražené, jenže ten pravý běžecký požitek se tak nějak vytrácí. Už mnohokrát jsem přemýšlela, co s tím? Čelovkou si maximálně posvítím na cestu, strachu mě nezbaví. Mohly by pomoci základy sebeobrany? „Žena má šanci se ubránit." říká zkušený lektor sebeobrany a bývalý policista Ján Grulyo.

Může se žena ubránit, pokud neabsolvuje kurz sebeobrany?

Existují dvě kategorie lidí - buď máte nadání od přírody, jak já říkám od boha, a nebo prostě máte smůlu.

Na kolik tedy pomůže kurz sebeobrany? Dá se to procentuálně vyjádřit?

Takhle to úplně říct nedokážu. Velkou roli hraje hlava – je to o přemýšlení a připravenost. Klidně můžete být mistr světa v sebeobraně, ale když nebudete psychicky připravený, útočník vás skolí. Pokud žena vyběhne, vždy musí počítat s horší variantou. Měla by plánovat – včetně trasy nebo třeba doby, kdy jde běhat. Člověk se musí chovat tak, aby riziku předcházel.

A přesto se do takové situace může dostat...

Když dojde k nečekanému útoku, je to obrovský nápor na psychiku a velmi záleží na tom, jak zareagujete – říká se tomu emoční doba. Pokud stuhnete nebo se sesypete, stáváte se loutkou v rukou útočníka. Proto je kurz sebeobrany důležitý. Chtěl bych ale zdůraznit, aby si ženy vyhledaly takový kurz, který jim bude sedět.

Jak ho poznají?

V dnešní době je spousta kurzů a bohužel mnoho lektorů nemá dostatečné zkušenosti a co je nejhorší, nabízejí krátkodobé kurzy. Vždyť je to naprostý nesmysl, představte si, že bojujete o zdraví, nebo dokonce o život a máte za sebou víkendový seminář. Sebeobrana je dlouhodobá záležitost - kurz může trvat i tři roky. Víkendovým seminářům bych se vyhýbal, akorát z holek tahají peníze.

Co všechno se ženy tři roky učí?

Jednak veškeré technické dovednosti. Druhá rovina je právě ta psychická. Postupně se tím musejí prokousat. Je třeba, aby obě roviny byly v rovnováze a to není jednoduchá věc.

Jak žena pozná, že je připravená?

Lehko na bojišti, těžko na cvičišti. Cvičením se pohyby natolik zautomatizují, že člověk ve stresu reaguje tak, jak si to nacvičil. Děláte přesně to, co máte dělat. Učím například to, aby sílu útočníka dokázaly ženy využít ve svůj prospěch. Učím je i reagovat na situace, kdy je útočníků víc. Holky by měly vědět, jak se pohybovat, aby se k nim agresoři nedostali všichni naráz.

Opravdu se mohou ubránit dvěma nebo třem velkým chlapíkům?

Můžou, i když vám chlapi budou říkat, že je to nesmysl. Holka musí vyvinout adekvátní sílu, aby se ubránila. V takovém případě může způsobit větší bolest. Na těle je spousta bolestivých míst. Stupně bolesti jsou tři – nás zajímá především ten druhý, kdy bolest zaměstná i útočníkovu psychiku.

Kurz může trvat tři roky. Zvládnou ho ženy zaplatit?

Máme to tak, aby byla cena pro každého přijatelná, platí se vždy dvanáct lekcí.

Jak konfliktu předcházet:
Pokud to jde, běhejte na osvětlených místech
Všímejte si okolí
Neběhejte se sluchátky na uších
Nepodceňujte svůj šestý smysl
Nepanikařte

Reklama

Související témata: