Hlavní obsah

Tragická smrt. Sedmdesátiletý maratonec spáchal sebevraždu poté, co byl nařčen z podvádění

Los Angeles/Praha

Byl za hrdinu. Letošní maraton v Los Angeles dokončil sedmdesátiletý Frank Meza za 2 hodiny, 53 minut a 10 vteřin, čímž by vytvořil světový rekord pro svoji věkovou skupinu. Jenže gratulace se brzy změnily v otázky. Běžec byl nařčen z podvádění a tři měsíce po závodu došlo i k závodníkově diskvalifikaci. Navíc má kauza i své smutné pokračování. Meza byl totiž kvůli údajnému podvádění hojně propírán, což podle všeho neunesl a spáchal sebevraždu. Informaci přinesl BuzzFeedNews.com

Foto: Twitter

Sedmdesátiletý maratonec spáchal sebevraždu poté, co byl nařčen z podvádění a diskvalifikován z losangelského maratonu.

Článek

Po skvělém Mezově času v Los Angeles se začalo se hovořit o tom, že takového výkonu nemohl dosáhnout férovou cestou. Na fóru jedné běžecké stránky se objevily spekulace, že muž byl z podvádění podezřelý už v minulosti. Jeden z uživatelů pak přišel s tvrzením, že běžec se měl za poslední dekádu zlepšit hned o deset minut, což je podezřelé, protože lidé v tomto věku obvykle zpomalují a 10 minut je opravdu velké zlepšení.

Celé kauzy se pak chytil Derek Murphy, bloger, který se zabývá kauzami možného podvádění běžců během maratonů i jiných závodů. Ten o Mezovi napsal devět příspěvků, v nichž ho obvinil třeba z toho, že si během závodu pomáhal jízdou na kole.

Sám Meza své zlepšení vysvětlit nedokázal, ale všechna obvinění popřel. „Nechápu to ani já. Nevím, co mám dělat. Běhám od čtrnácti," řekl s tím, že je ochoten běžet další maraton a očistit své jméno.

Na to ale už nedojde. Ke konci června totiž organizátoři losangelského maratonu běžce diskvalifikovali s tím, že „porušil několik pravidel závodu" a celý příběh dostal o pár dní později bohužel i tragický konec. Frank Meza byl začátkem července nalezen mrtvý, podle koronera spáchal sebevraždu.

Jak vdova po Mezovi, tak i jeho dcera se shodly, že za jeho tragickým činem stojí obvinění z podvádění. „Byl tak zničený, že tomu lidi vůbec mohli věřit," řekla CNN běžcova dcera Lorena.

Následkem této události byl blog Murphyho dočasně uzavřen. Sám jeho autor v prohlášení uvedl, že je běžcovou smrtí „hluboce zarmoucen".

Reklama