Hlavní obsah

Moderní běhání s aplikacemi je pro úplné začátečníky i pokročilé běžce

Ať už jste začátečník, chcete zhubnout, potkávat lidi nebo trénovat na maraton, budou se vám hodit mobilní aplikace - zde najdete tipy na ty nejlepší zdarma ke stažení. Životním krédem Emila Zátopka “Nemůžeš? Přidej!” se bohužel nemůže řídit každý z nás, běhat však můžeme všichni. A právě aplikace jsou často skvělý pomocník.

Foto: Icebreaker.com

Aplikace na běhání vám pomohou i s výkony.

Článek

Endomondo

Možná nejpopulárnější běžecká aplikace neplní pouze funkci přesného měření tras s velmi dobře zpracovanou grafikou, ale nabízí i další funkce, jako je trenér, který vám stanovuje stále nové cíle, nebo analýzu výkonu. Aplikace dále nabízí přehledné statistiky vašich sportovních aktivit a jejich historii, včetně fotek či poznámek. Za plnění úkolů můžete dokonce sportovat o ceny od sponzorů. Endomondo je také česky a v rámci placené verze nabízí další užitečné funkce.

Strava

Skvělá aplikace pro milovníky sociálních sítí. Strava dává uživatelům možnost sdílení všech svých aktivit, komentovat jiné výkony a sdílet své výzvy a zážitky s ostatními. Díky populární aplikaci najdete trasy dalších uživatelů, najdete tak i potřebnou inspiraci a můžete se s nimi i srovnávat. Strava se v mnohém podobá sociálním sítím, jako je například Facebook, může se tak stát velkou součástí vašeho online i offline života. Jedinou vadou na kráse je nedávné umístění řady populárních funkcionalit do placené verze.

Adidas running (Runtastic)

Skvělá aplikace pro pokročilé běžce, kteří mají v hledáčku třeba i uběhnutí maratonu. V neplacené verzi sice nabízí jen základní funkce, placená verze však posune vaše běhání na vyšší úroveň. Aplikace pomůže s analýzou i historií vašich výkonů, má také integrovaný přehrávač hudby, a to i v základní verzi. Samozřejmostí je synchronizace s chytrými hodinkami. Dostupná v češtině.

Runkeeper

Skvělá aplikace jak pro začátečníky, tak pokročilé. Nabízí širokou škálu funkcí a je velmi jednoduchá a přehledná. Runkeeper můžete používat nejen při běhu, kdy vám aplikace bude sledovat trasu a rychlost, ale pomůže vám i s motivací a nastavením dalších cílů. Pokud trénujete na závody, Runkeeper nabízí i běžecké programy, během kterých své uživatele pravidelně upozorňuje a sleduje jejich zlepšení.

Nike+

S aplikací od amerického giganta Nike získáte něco jako virtuálního kamaráda do ucha. Ten vás bude doprovázet u každého běhu, a bude vás nejen motivovat, ale také nutit přemýšlet, proč vlastně běháte. Aplikace sleduje a ukládá veškerou vaši fyzickou aktivitu, kterou poté můžete sdílet na její sociální platformě.

Sportstracker

Základní aplikace s bohatou historií, která nabízí všechno potřebné k běhání, navíc úplně zdarma. Vyznává heslo "v jednoduchosti je síla," což platí také o vzhledu aplikace a jejím užívání. Skvělá pro všechny typy běžců. Dostupná v češtině.

Map My Run

Výborná aplikace pro osoby s omezenými časovými možnostmi. Díky ní si můžete vaše běhání pečlivě plánovat, a to jak vzdálenost, tak místo i čas. Pokud vás již nebaví běhat stejné trasy stále dokola, aplikace vám nabídne databázi tras jiných uživatelů, které si dále můžete filtrovat podle vzdálenosti. Aplikace má také funkci sledování opotřebení vaší obuvi, budete tak vědět, kdy si pořídit novou.

C25K Trainer

Vynikající aplikace pro úplné nováčky, což vyplývá už i z názvu "couch to 5K" (z gauče k 5 kilometrům). C25K nabízí připravený devítiměsíční program, po kterém i ten největší amatér zvládne zaběhnout i pět kilometrů. Aplikace vás bude doprovázet během každého výběhu, kdy budete dostávat přesné instrukce, kdy zpomalit, zrychlit nebo kdy přejít v chůzi.

Pacer Pedometer & Step Tracker

Všestranná aplikace na počítání kroků. Pacer vás bude doprovázet kdykoli a kamkoliv, bude tak dohlížet na všechny vaše aktivity. Zaznamenává prošlé trasy, vzdálenosti a nabízí řadu funkcí na plánování dalšího pohybu nebo tréninkových plánů. Díky aplikaci se můžete účastnit výzev, socializovat se s dalšími uživateli nebo si stanovovat své vlastní krátkodobé i dlouhodobé cíle.

Mapy.cz

V Česku populární aplikaci na turistiku a GPS Mapy.cz můžete využívat také u běhání. Skvělá pro běžce, kteří k pohybu potřebují jen to nejzákladnější - změřit vzdálenost, čas nebo výškový profil trasy. Pokud si stáhnete mapu pro danou oblast, můžete aplikaci využívat také offline. V jednoduché aplikaci bez reklam si navíc můžete své výkony ukládat pro pozdější porovnávání.

Zajímavou aplikací je také Charity Miles. Díky této aplikaci pomáháte potřebným, když za každý uběhnutý kilometr vyděláváte peníze vámi zvolené charitativní organizaci. Pro ty, kteří chtějí běhat jen tak pro radost z pohybu a nepotřebují podrobné statistiky o svých výkonech, je tady aplikace Zombies, run! S tou nechodíte běhat, ale vydáváte se na nebezpečné mise, kde vás k běhu motivují strašidelné zvuky pronásledujících nemrtvých. Nedoporučujeme používat v noci.

Reklama

Související témata:
Mapy.cz