Rubriky:

Co na talíř

Živě

Kalamáry po středomořsku i na grilu

27. srpna 2018 11:51 - Praha

Kalamáry a chobotnice patří k oblíbeným pochoutkám středomořské kuchyně a můžeme si je připravit i doma. Tito hlavonožci mají chutné maso, jímž si můžete zpestřit jídelníček jak na dovolené – klidně i běžecké, tak i jako vzpomínku na dny u moře. Smažená kolečka asi znáte, ale co to zkusit malinko jinak?

 

Profimedia.cz

U nás je nejspíše seženete již připravené – zmrazené, oloupané, nakrájené. U moře je máte čerstvé, ale nechcete-li zaplatit horentní sumu za oběd v restauraci, budete se muset tak trochu poprat s tímto hlavonožcem v celé jeho přírodní podobě. Naštěstí už se to zvíře aspoň nijak nemrská. Jak na to? Odkrojíme hlavu i s vnitřnostmi a chapadla. Pozor na to překvápko, hlava je plná nevábné hmoty, která tvořila kalamárovu poslední večeři. Tu je třeba vymýt a propláchnout (ne však příliš, pokrm by ztratil na chuti). Odstraníme všechny tvrdé části, pokud někde jsou (kost vypadá jako kousek celofánu), včetně očí. Měkké části očistíme od povrchové kůže, tak aby bylo tělo bílé a hladké, a nakrájíme na proužky přibližně 5 cm dlouhé. Mladé kalamáry se loupat nemusejí.

Dravec, do kterého se rádi zakousnete

Při přípravě na gril promícháme v olivovém oleji s česnekem, trochou soli a pepře. Použijeme grilovací tácek, aby zejména malé části chapadel nepropadly, nebo rovnou malou pánev, kterou je možno dát na gril a rozpálit na ní olej. Velké části grilujeme na mřížce, malé v pánvi. Po chvíli přidáme i ty velké části na pánvičku, promícháme a dochutíme a na talíři posypeme hladkolistou petrželkou.

Výborná je také středomořská směs. Na pánvi orestujeme cibulku, přidáme nakrájené kalamáry s trochou bílého vína a nakrájenou zeleninu (cukety, papriky, případně lilky, na plátky nakrájený česnek a v závěru rajče). Podáváme s těstovinami. Snad jedinou nevýhodou těchto hlavonožců je, že se při přípravě hodně smrsknou.

Oblíbenými rychlovkami u moře je dále i krevetový koktejl (někdy příště) nebo drobné rybičky obalené v mouce, které osmažíme a můžeme chroupat jako chipsy, přičemž je jíme celé. Podobně jako malé rybky můžeme připravit i nakrájené kalamáry.

Co je důležité: Všechny čerstvé mořské plody je třeba co nejdříve zpracovat, ideálně do několika hodin, maximálně však ještě týž den!

Vanda Kadeřábková-Březinová, Sport.cz

Časová osa: Co na talíř

Filtr článků - Co na talíř


Kalendář akcí

Kdykoliv červenec srpen září říjen listopad prosinec leden 2020 únor 2020 březen 2020 duben 2020 květen 2020 červen 2020 Všechny typy závodu Méně než 10 km 10km – půlmaraton Půlmaraton – maraton Více než maraton Všechny kraje Praha Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Královéhradecký kraj Liberecký kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Kraj Vysočina
Nenalezena žádná událost
-

Místo startu:

Mapa

Čas startu:

Startovné:

Tratě:

Poznámka:

Oficiální stránky

Další akce