Hlavní obsah

Konec dalšího mýtu: Doplňovat energii a bílkoviny do 30 minut vlastně není potřeba

Zpráva nedávno uveřejněná v odborném časopise Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy radikálně zpochybňuje hluboce zakořeněnou teorii o nutnosti intenzivního doplňování uhlohydrátů a bílkovin do půl hodiny po intenzivním cvičení nebo závodech. Věc zdaleka není tak horká, jak se traduje už někdy od 80. let minulého století.

Foto: Profimedia.cz

Je po tréninku. Jak, co a jak rychle musíme doplnit?

Článek

Výživa a její vhodná skladba je samozřejmě velice důležitá. Ukazuje se ale, že zdaleka není nutné se stresovat a dodržovat velice úzké 30minutové „okénko" pro doplňování cukrů a proteinů. Po léta byli vědci stejně jako sportovci sami přesvědčeni, že regenerace může utrpět závažné škody a trhliny, když se vám po těžké zátěži nepoštěstí téměř okamžitě doplnit zmiňované základní stavební a energetické prvky. Pravda ale může být nakonec zhola jiná.

Stále více vědců poukazuje na to, že výzkumy prováděné v 80. letech měly jednu velkou trhlinu. Ukazovaly, že zásoby glykogenu se obnovují rychleji, když tělu poskytneme jednoduché uhlohydráty rychle po zátěži, než když jsou podávány s odstupem několika hodin. Totéž se jevilo u svaloviny, jejíž drobná zranění tělo ve fázi odpočinku vyspravuje a muskulaturu dále vylepšuje aminokyselinami získanými z bílkovin. Nárůst svalstva se jevil větší, byla-li dodávka bílkovin co možná nejrychlejší, v rámci minut po výkonu.

Mezi největší výtky vznášené směrem k předchozím studiím patří skutečnost, že kontrolní skupina dostávala z části placebo. A tak její horší výsledky mohou být způsobeny hlavně faktem, že dostávala reálně o polovinu méně bílkovin. Hlavní skupina dostala 25 gramů bílkovin ihned po výkonu a 25 gramů o několik hodin později. Kontrolní skupina dostala nejprve placebo a skutečné bílkoviny v jednotkovém množství 25 gramů až později.

Novější studie ukazují, že stejná dávka proteinů před výkonem vykoná stejnou práci jako její konzumace ihned po výkonu, i kdyby sportovec několik hodin po výkonu žádné jídlo nedostal.

Takže běžci mohou být v klidu. Zvláště pokud jste se dobře najedli už před tréninkem, regeneraci vůbec nijak neuškodí, když do sebe nezačnete něco házet ihned po něm. Podle nejnovějších poznatků vše funguje ideálně, pokud mezi předtréninkovým jídlem a následným doplňováním po tréninku neuplyne více než šest hodin.

Ale: Pokud trénujete dvoufázově, je prý nejlepší doplnit bílkoviny a sacharidy co možná nejdříve po druhém tréninku. Na druhou stranu, pokud dvě zátěže od sebe dělí alespoň 24 hodin, je v zásadě jedno, kdy se najíte, regeneraci to negativně neovlivní. A to jsou dobré zprávy ‒ i pro naše peněženky. Stačí normálně zdravě jíst s dostatečným přísunem všech potřebných látek a můžeme zcela vynechat například drahé proteinové preparáty.

Reklama