Hlavní obsah

Zázračná bylina z vaší zahrady pomáhá zvyšovat výkony

Praha

Tou zvláštní bylinou jako z pohádky je máta. Při vědeckých testech působila překvapivě velká zlepšení běžců. Přírodní produkty mají jistě své kouzlo, to se může stát. To by snad ale nebylo to nejpřekvapivější. Do kolen vás dostane neobvyklý způsob podání ‒ a přitom velmi jednoduchý.

Foto: Profimedia.cz

Z máty, co máte na zahrádce, vám vyroste schopný tréninkový parťák.

Článek

Máta peprná je i u nás dobře známé a rozšířené „bejlí". Je to takové to zelené, co obvykle odstraňujete ze svých omáček či moučníků v drahých restauracích a jediná věc, kde ji opravdu snesete a kde vám snad i chutná, je mojito, míchaný alkoholický nápoj.

Babky kořenářky využívají mátu při navracení zažívacího traktu zpět do formy. Máta ale také blahodárně působí při odbourávání stresu, nespavosti či bolestech hlavy. V její silici je hlavně mentol, který nalezneme v mnoha výrobcích potravinářského i kosmetického průmyslu ‒ v masážních gelech, ve žvýkačkách, zubních pastách a podobně.

Nyní ale studie publikovaná v European Journal of Applied Physiology zkoumala účinky máty při inhalaci mentolového výtažku. Určitě vám to přijde jako pěkná ptákovina, ale nejlepší ultraběžci světa už spontánně na vliv čichového ústrojí na výkon přišli. Vzpomeňme kupříkladu Yiannise Kourose, který je znám tím, že si při závodech přičichával k flakonu s oblíbenou voňavkou. A jeho výkony? Dlouholeté, trvající světové rekordy na všech tratích a površích od 100 mil po šestidenní ultra.

Publikovaná studie zkoumala běžce pohybující se v teplotně náročných podmínkách (nesnesitelná vedra). Dvěma kontrolním skupinám dávala každých deset minut čichnout k tajemnému roztoku. Jedné skupině k mentolovému výtažku, druhá skupina dostávala pouhé placebo. A výsledky? Skupina běžců čichajících mentol měla lepší vytrvalost o celých devět procent!

No, nestálo by to za vyzkoušení? Takže hned, jak sleze sníh, vrazím si do každé nosní dírky jeden tikťak (také obsahuje mentol) ‒ a jdu na to!

Začnete si čichat k mátě?
Určitě, každý přirozený doping je dobrý.
79,5 %
Ehm, počkejte, až dopiju to mojito.
14,7 %
Nee, na čichání mám v garáži lepidlo.
5,8 %
Celkem hlasovalo 190 čtenářů.

Reklama

Související témata: