Rubriky:

Co na talíř

Jablko by nemělo padat daleko od běžeckého stromu

11. ledna 2017 12:37 - Praha

Malá, velká, kulatá, hranatá, s lesklou slupkou i kožnatou, červená, zelená, žlutá... Jablko je asi nejznámějším a nejkupovanějším ovocem. Vždyť je ho také na světě více než sedm a půl tisíce odrůd. Výběr je opravdu veliký a jablko se z nejrůznějších druhů ovoce vyskytuje asi nejčastěji také v pohádkách. Každý správný ježek tam má bodlinatý kožíšek plný jablek, ačkoli v reálné přírodě jej k transportu vůbec nevyužívá, každá správná Sněhurka se otráví pořádným jablkem a toto ovoce má ve znaku i největší prodejce technických iluzí. Nám obyčejným, skutečným lidem může jablko pomoci s imunitou či v boji proti rakovině.

 

Profimedia.cz

Jablko najdeme i zcela na počátku lidských dějin. Jeho utržení ze stromu poznání a jeho ohlodání jakousi Evou prý bezprostředně zapříčinilo vznik lidstva, jak ho známe dnes. Oprostíme-li se ale od biblických motivů, stále ještě zůstává dost historických svědectví dokládajících, že lidstvo zná, požívá a kultivuje tuto malvici po mnoho tisíc let. Také u nás tvoří již neodmyslitelnou součást zdravého jídelníčku. Děláme z jablek mošty, džusy, koláče, kompoty i čaje.

TAKÉ VÁS BUDE ZAJÍMAT: Dejte si křivou a nažloutlou svačinu. Je vážně zdravá

Dnes se celosvětově vyprodukuje asi 65 milionů tun jablek ročně. Jejich největším pěstitelem je Čína se zhruba 43 % celkové výroby. Většina produkce se prý zkonzumuje v zemích původu. Všemocná neviditelná ruka trhu však u nás způsobila, že jsou jablka dražší než například pomeranče nebo banány.

Na jablcích je úžasná jejich univerzálnost. Můžete je zkrátka nacpat úplně do všeho ‒ od müsli po pečínku. A děláte určitě dobře. Snad každý národ na světě má svou obdobu onoho „an apple a day keeps the doctor away" (jedno jablko denně činí lékaře zbytečným). Jablka jsou doslova našlapaná látkami s příznivými účinky na lidský organismus. Obsahují řadu antioxidantů, jež chrání naše buňky. Mají v sobě pektin příznivě působící na žaludeční stěnu a chránící ledviny. Najdeme v nich také látky posilující imunitní systém a snižující riziko rakoviny. Dokonce prý pomáhají předcházet Alzheimerově chorobě. A vysoký poměr vlákniny pomáhá kromě jiného udržet naše střeva v kondici.

TIP: Podle jedné studie je nejlepší zapíjet jablka zeleným čajem. Jejich přírodní antioxidační látky prý spojují síly a bojují proti kornatění tepen, infarktu a mrtvici.

Zajímavostí je, že aromatické látky jablek prý prochází lidským tělem zcela nezměněné, a tak prý po určité době pravidelné konzumace těchto plodů začnete vonět jako ony. Nevíme, zda se uvedené vztahuje také na ty části těla, které nám po celý den vězí v ponožkách, ale i tak to rozhodně stojí za vyzkoušení.

kü, Sport.cz

Časová osa: Co na talíř

Filtr článků - Co na talíř


Kalendář akcí

Kdykoliv prosinec leden 2020 únor 2020 březen 2020 duben 2020 květen 2020 červen 2020 červenec 2020 srpen 2020 září 2020 říjen 2020 listopad 2020 Všechny typy závodu Méně než 10 km 10km – půlmaraton Půlmaraton – maraton Více než maraton Všechny kraje Praha Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Královéhradecký kraj Liberecký kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Kraj Vysočina
Nenalezena žádná událost
-

Místo startu:

Mapa

Čas startu:

Startovné:

Tratě:

Poznámka:

Oficiální stránky

Další akce