Hlavní obsah

Kolenem sem, kolenem tam. Pečujeme o jeden z nejdůležitějších kloubů (III)

René KujanSport.cz

Kolenní kloub je natolik důležitá konstrukční součástka každého běžce, že si jistě zaslouží naši pozornost i třetí díl seriálu věnovaného přímo jemu. Prvním dílem nás provedl odborný lékař a seznámil nás s kloubem a jeho složením i správným fungováním. Další slovo má odborný trenér, který nás provede nejrůznějšími cviky na posílení, rozhýbání a stabilizaci kloubu pro případy, kdy koleno správně fungovat přestalo.

Rehabilitace a posilování kolenVideo: Sport.cz

 
Článek

Jednotlivé cviky, které si zde představujeme, nemusí zdaleka představovat jen a pouze účinnou rehabilitaci po úrazu nebo dokonce po operaci. Všechny je může vykonávat i osoba naprosto zdravá a využít jejich profylakčního účinku, tedy cvičit je jako prevenci nejrůznějších zranění.

Předchozí díl představil cvik, při němž si vystačíme s hmotností vlastního těla. Nyní vám chceme ukázat další cvičení, ke kterému už budete potřebovat drobnou pomůcku ‒ odporovou gumu. Tu můžete pořídit ve sportovním obchodě už za pár desítek korun.

Pokud trenéra ve videu uslyšíte mluvit o VMO, pak vězte, že má na mysli Vastus medialis obliquus. Vastus medialis je vnitřní hlavou čtyřhlavého stehenního svalu, kvadricepsu. Samotná hlava VM je složena ze dvou funkčně odlišných částí. Jedna z nich propíná kolenní kloub, druhá stabilizuje čéšku. Právě proto se na VMO zaměříme i v tomto díle.

Poloviční, později také hlubší dřep doprovází aktivní tlak proti tahu odporové gumy. Ten příhodně aktivuje právě VMO. Chodidla jsou od sebe vzdálena zhruba na šířku ramen. Špičky chodidel nesměřují úplně vpřed, ale jsou mírně vytočené do stran. Při samotném cviku je důležité udržovat páteř co možná nejrovnější. Pozor si dáváme hlavně na bedra, aby se neprohýbala.

Reklama